x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Artistul rus care a incendiat porţile fostului sediu al KGB-ului, declarat sănătos mental

Artistul rus care a incendiat porţile fostului sediu al KGB-ului, declarat sănătos mental

01 Apr 2016   •   18:50
Artistul rus care a incendiat porţile fostului sediu al KGB-ului, declarat sănătos mental

Artistul rus Piotr Pavlenski, arestat pentru că a incendiat porţile sediului FSB (ex-KGB), a fost declarat - joi - sănătos mental, după ce se aflase sub observaţie timp de o lună într-un spital psihiatric, informează AFP. 

'Experţii au conchis că Pavlenski nu suferă de nicio maladie psihică şi că în momentul comiterii delictului era responsabil de faptele sale şi înţelegea consecinţele lor', a comunicat o sursă judiciară agenţiei de presă ruse TASS. 

'Rezultatele testelor sunt în favoarea mea', a declarat artistul jurnaliştilor ruşi în cursul unei audieri în urma căreia un tribunal moscovit a decis să-i prelungească detenţia până la 5 mai. 

Arestat în 10 noiembrie, Piotr Pavlenski a stat mai multe luni în detenţie preventivă, dintre care una în spitalul psihiatric Serbski, care se bucură de o tristă reputaţie din epoca sovietică pentru că a diagnosticat false boli mentale unor disidenţi ai regimului. 

Piotr Pavlenski (32 de ani) riscă să fie condamnat la trei ani închisoare pentru că a incendiat porţile din lemn ale impunătoarei clădiri din Piaţa Lubianka în care a fost sediul KGB şi în care se află în prezent sediul FSB, situată în apropierea Kremlinului. 

Suspectat iniţial de 'vandalism motivat de ură ideologică', el este acuzat în prezent de 'degradare a patrimoniului cultural'. 

Piotr Pavlenski, un obişnuit al 'performanţelor' cu mesaj politic, se află sub incidenţa urmăririlor judiciare pentru că a incendiat pneuri la Sankt-Petersburg în februarie 2014, reluând astfel ideea manifestanţilor ucraineni care făcuseră acelaşi gest în semn de protest în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev, în Ucraina. 

În 2013, el îşi bătuse cuie prin pielea testiculelor pe pavajul Pieţei Roşii, în faţa Kremlinului. În 2012, Pavlenski îşi cususe gura în semn de sprijin faţă de tinerele din grupul vocal Pussy Riot, arestate şi condamnate la doi ani închisoare pentru o 'rugăciune punk' împotriva lui Vladimir Putin în catedrala lui Hristos Mântuitorul din Moscova.AGERPRES

×