x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii au trimis doi membri ai trupelor speciale să o lichideze pe fetița pakistaneză de 14 ani care îi critica

Talibanii au trimis doi membri ai trupelor speciale să o lichideze pe fetița pakistaneză de 14 ani care îi critica

12 Oct 2012   •   15:37
Talibanii au trimis doi membri ai trupelor speciale să o lichideze pe fetița pakistaneză de 14 ani care îi critica
Malala Yousufzai, fetița pakistaneză de 14 ani, împușcată, marți, a fost condamnată la moarte de un consiliu al talibanilor, pentru criticile repetate ale elevei din Mingora. Executarea sarcinii a revenit unui comando de doi talibani antrenați pentru misiuni speciale, informează Reuters. SWAT-ul taliban numără circa 100 de soldați, cu vârste între 20-30 de ani, a căror „marcă” este împușcarea în cap, considerat un gest de onoare.
Ordinul de executare a Malalei Yousufzai a fost dat de Maulana Fazlullah, poreclit Radio Mullah, pentru mesajele sale radiofonice războinice. Acesta a constituit primul obiect al criticilor elevei, supărată de faptul că talibanul ceruse închiderea școlilor de fete din Valea Suat, inclusiv școala în care învăța Malala, pe atunci în vârstă de 11 ani.
Încurajată de tatăl său, un pakistanez progresist, care vorbește deschis despre drepturile femeilor, Malala s-a angajat într-o campanie în favoarea educației fetelor, fiind premiată de statul pakistanez, dar înfuriindu-i pe talibani, care au publicat în presă amenințări cu moartea la adresa sa și i le-au strecurat pe sub ușa locuinței. Malala știa că amenințările sunt cât se poate de serioase, pentru că talibanii executau, în permanență, orice pakistanez care nu se conforma dispozițiilor lor. La începutul acestui an, Fazlullah și oamenii săi au răpit și decapitat 17 soldați pakistanezi, într-unul dintre frecventele raiduri peste granița cu Afganistanul.
Talibanii au un cod de onoare care interzice asasinarea femeilor, dar, în cazul Malalei au decis că nu se mai poate: „Nu am avut intenția de a o ucide, dar am fost obligați să o facem, fiindcă ea nu s-a potolit și a continuat să vorbească împotriva noastră”, spune Sirajuddin Ahmad, un purtător de cuvânt al talibanilor din Valea Suat, care acum își au baza în provincia afgană Kunar. Ahmad a precizat că decizia de asasinare a fost luată, cu unanimitate, de consiliul talibanilor, cu mai multe luni în urmă. După modelul purtătorului de cuvânt al CIA, care a relatat operațiunea de ucidere a lui Osama bin Laden, purtătorul de cuvânt taliban a relatat cum cei doi asasini au cercetat atent zona, au stabilit ruta pe care Malala o urma spre școală și înapoi, vehiculul cu care se deplasa, nivelul de risc din punct de vedere al securității operațiunii. Au decis să acționeze chiar în apropierea unui punct de control pakistanez, pentru a da un semnal cât mai puternic celor care vor mai îndrăzni să urmeze exemplul Malalei. Au oprit autobuzul în care se afla eleva, alături de colegele sale și au strigat-o pe nume. Colegele au încercat să o salveze, susținând că nu se află acolo, dar cei doi au recunoscut-o și au împușcat-o atât pe ea, cât și pe două colege. Una dintre acestea se află în stare critică. Malala este, de asemenea, în stare foarte gravă, inconștientă, fiind împușcată în cap și în gât. Supraviețuirea sa ar fi o adevărată minune. Dar faptul că a „refuzat” să moară i-a înfuriat pe talibani, care acum anunță iminenta execuție a tatălui Malalei, directorul unei școli de fete.
Ahmad deplânge amploarea pe care comunitatea internațională o dă incidentului. „Chiar și Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite vorbește împotriva noastră!”, se miră talibanul. „Veți vedea, mai multe persoane importante vor muri, în curând”, promite acesta.

×