x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinarea jurnalistului Jan Kuciak: Preşedinta Slovaciei critică funcţionarea justiţiei slovace

Asasinarea jurnalistului Jan Kuciak: Preşedinta Slovaciei critică funcţionarea justiţiei slovace

01 Sep 2019   •   12:30
Asasinarea jurnalistului Jan Kuciak: Preşedinta Slovaciei critică funcţionarea justiţiei slovace
Sursa foto: Jan Kuciak

Preşedinta Slovaciei şi-a exprimat duminică regretul pentru faptul că sistemul juridic al ţării sale "nu funcţionează de o manieră fiabilă", referindu-se la ancheta asupra asasinării jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia Martina Kusnirova, informează AFP.

"Avem nevoie de o justiţie responsabilă", a declarat Zuzana Caputova pentru cotidianul austriac Kurier, în marja vizitei sale oficiale la Viena. Potrivit preşedintei slovace, "investigaţiile scot în principal la lumină contactele dintre presupuşii comanditari şi tribunale, Parchetul, poliţia, dar şi unele personalităţi guvernamentale şi din parlament".

Jan Kuciak şi logodnica lui au fost ucişi cu focuri de armă în februarie 2018, în condiţiile în care jurnalistul făcea investigaţii asupra legăturilor dintre clasa politică slovacă, oameni de afaceri şi mafia italiană.

În august anul acesta, scurgeri în presă l-au făcut pe un procuror din această ţară din Europa Centrală, membră a UE din 2004, să confirme că justiţia a descoperit mesaje în care presupuşi comanditari ai asasinatului, un om de afaceri numit Marian Kocner, se lăuda cu relaţiile sale cu fostul premier social-democrat (SMER-SD), Robert Fico.

Acesta din urmă a fost forţat să demisioneze ca urmare a acestui dublu asasinat. El rămâne însă liderul SMER-SD care, chiar dacă a scăzut în sondaje, rămâne în fruntea intenţiilor de vot pentru legislativele prevăzute să aibă loc în martie 2020. Opoziţia este divizată.

Novice în politică, avocata liberală Zuzana Caputova, care este şi militantă pentru drepturile omului, l-a învins în mod detaşat în alegerile prezidenţiale din martie pe candidatul partidului puterii, promiţând inclusiv că va face lumină cu privire la acest asasinat. Ea este favorabilă proiectului european şi a cooperat cu Jan Kuciak în mai multe dintre anchetele lui.

Caputova şi-a exprimat de asemenea intenţia de a ameliora sistemul judiciar slovac, intervenind în numirile de magistraţi, după cum o autorizează Constituţia ţării.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ján Kuciak jurnalist asasinat slovacia