x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinarea lui Jan Kuciak. Ancheta poliţiei din Slovacia vizează jurnaliştii, nu criminalul

Asasinarea lui Jan Kuciak. Ancheta poliţiei din Slovacia vizează jurnaliştii, nu criminalul

17 Mai 2018   •   15:33
Asasinarea lui Jan Kuciak. Ancheta poliţiei din Slovacia vizează jurnaliştii, nu criminalul

Forţele de ordine din Slovacia se confruntă cu critici dure legate de investigaţia lor privind asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, după ce ofiţerii au petrecut opt ore interogând o jurnalistă care a lucrat cu Jan Kuciak, scrie The Guardian.

Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal în casa lor, în luna februarie.

În colaborare cu Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate şi Corupţiei (OCCRP), Jan Kuciak investiga activităţile unei grupări criminale italiene în Slovacia.

Jurnalista din Cehia, Pavla Holcova, care a lucrat alături de Kuciak la ultimele articole, a fost interogată de ofiţerii de la Agenţia Naţională împotriva Crimei din Slovacia. Telefonul acesteia a fost confiscat pe baza unui mandat invocat de un procuror.

Holcova este fondatoarea Centrului pentru Raportarea Investigaţiilor din Cehia, care lucrează în colaborare cu OCCRP. Centrul are baza în Praga, însă aceasta a călătorit în Bratislava pentru a se întâlni cu agenţii în legătură cu ceea ce a crezut că va fi o discuţie prietenoasă despre ancheta morţii lui Kuciak.

“Acţiunile Agenţiei Naţionale împotriva Crime sunt ostile şi par că punctează investigarea jurnaliştilor, nu a ucigaşului lui Jan Kuciak”, a spus OCCRP într-o declaraţie. “Am văzut acelaşi comportament la poliţia din statele capturate sau din regimuri autocratice. Nu are ce căuta în Europa.”

În timpul interogaţiei, ofiţerii au încercat să descarce informaţii de pe telefonul jurnalistei folosind echipamente speciale. Holcova a fost ameninţată cu o amendă de 1,650 de euro, dacă nu cooperează. Când încercarea de descărcare a eşuat, ofiţerii au făcut un mandat care le-a permis să reţină telefonul.

Holcova crede că linia adoptată în cadrul interogaţiilor s-a situat în afara investigaţiei privind asasinarea lui Jan Kuciak. Aceasta a afirmat că poliţiştii voiau să ştie despre comunicarea internă din cadrul OCCRP, despre metodele de lucru folosite de ea, cât şi despre intenţiile pe care alte media le au.

×