x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinarea spionului Litvinenko: principalul suspect de crimă devine victimă

Asasinarea spionului Litvinenko: principalul suspect de crimă devine victimă

de Marina Constantinoiu    |    30 Noi 2011   •   11:28
Asasinarea spionului Litvinenko: principalul suspect de crimă devine victimă

Andrei Lugovoi, principalul suspect al asasinarii fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, a fost recunoscut drept 'victima' in cadrul unei investigatii desfasurate in Rusia, a anuntat miercuri Comitetul rus de ancheta, citat de France Presse.

"In cursul anchetei penale, a fost confirmat faptul ca deputatul Andrei Lugovoi a fost otravit cu poloniu-210 in timpul intalnirilor avute cu Aleksandr Litvinenko in octombrie-noiembrie 2006 la Londra', se arata intr-un comunicat al Comitetului rus de ancheta.
"O ancheta privind persoane neidentificate a fost initiata la 29 noimebrie 2011 pentru tentativa de asasinat vizandu-l pe Andrei Lugovoi', adauga sursa citata, precizand ca acesta din urma, la ora actuala deputat in Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, este considerat "victima'.

Acest scandal este inca subiect de contencios intre Londra si Moscova, din cauza refuzului Rusiei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, considerat de catre anchetatorii britanici drept principalul suspect in asasinarea lui Litvinenko.

A fost stabilit faptul ca Lugovoi s-a intalnit cu victima intr-un hotel din Londra, unde au baut cate o ceasca de ceai impreuna cu un alt fost membru al serviciilor secrete ruse, Dmitri Kovtun, iar dupa aceea Litvinenko a inceput sa se simta rau. Lugovoi si Kovtun au lasat o multime de urme de radioactivitate pe drumul de intoarcere in Rusia. Litvinenko, un defector al KGB, adoptase o pozitie extrem de critica fata de Kremlin. El a decedat la varsta de 43 de ani, in noiembrie 2006, la Londra, in urma unei otraviri cu poloniu radioativ.

×