x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinat la Viena, ordonat de preşedintele cecen

Asasinat la Viena, ordonat de preşedintele cecen

de Mihaela Matachita    |    24 Iun 2010   •   00:00

Ramzan Kadîrov, preşedintele pro-rus al Ceceniei, republică din componenţa Federaţiei Ruse, este acuzat de autorităţile austriece că a ordonat, în 2009, comiterea unui asasinat politic la Viena.

Oficiul vienez pentru Apărarea Constituţiei şi combaterea Terorismului afirmă că Ramzan Kadîrov este unul dintre cei care au instigat la împuşcarea solicitantului de azil cecen Umar Israilov, a relatat publicaţia electronică EUObserver. La 13 ianuarie 2009, Israilov a fost bătut şi apoi împuşcat de doi bărbaţi în faţa unui supermarket din zona Leopoldauerstrasse, în apropierea centrului capitalei austriece. Fost agent în serviciile de securitate cecene, Israilov depusese mărturie la Viena şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) că Ramzan Kadîrov practică tortura.

Kadîrov, aliat al premierului rus Vladimir Putin, este suspectat că a creat o reţea de agenţi în Austria, organizată asemenea "unui serviciu militar de informaţii", iar apoi a ordonat asasinatul prin intermediul unui cecen cunoscut sub numele de Otto Kaltenbrunner. Asasinarea lui Israilov reaminteşte de uciderea disidentului rus Aleksandr Litvinenko, la Londra, în 2006.

Allison Gill, de la organizaţia Human Rights Watch, spune că "UE trebuie să ceară anchetarea lui Kadîrov în primul rând de către autorităţile ruse". La rândul său, Ludwig Boltzmann, de la Institutul vienez pentru Drepturile Omului, este de părere că "trebuie emis un mandat internaţional de arestare pe numele lui Kadîrov". 

×
Subiecte în articol: externe