x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinul din Norvegia îndeamnă la atentate

Asasinul din Norvegia îndeamnă la atentate

de Anca Aldea    |    23 Aug 2011   •   21:00

Prietenii lui Anders Behring Breivik, autorul masacrului din Norvegia, vor continua actiunile teroriste initiate luna trecuta de tanarul scandinav. Criminalul este convins ca prietenii si, totodata, 'discipolii' sai nu vor sta cu mana in san si vor incerca sa scape Europa de la dezastru, a declarat avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, citat de Daily Telegraph. Extremistul in varsta de 32 de ani, care a ucis cu sange rece 69 de oameni – dintre care aproape jumatate aveau pana in 18 ani – si-a dat seama ca a facut 'ceva ingro­zitor', dar considera ca actiunile sale au fost 'necesare' pentru a impiedica Europa 'sa se prabuseasca'. Potrivit avocatului, alti oameni care gandesc la fel ca si Breivik planuiesc alte atrocitati in afara granitelor norvegiene. 'El a explicat ca are cativa prieteni in strainatate care ii impartasesc parerile si care ii vor continua munca', a spus Lippestad intr-un interviu pentru BBC.

Anders Behring Breivik i-a spus aparatorului sau ca, intr-o buna zi, norvegienii ii vor intelege actiunile. El admite ca deocamdata oamenii il privesc ca pe un demon, dar intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat acest lucru se va schimba.

Pe de alta parte, avocatul a marturisit ca tanarului cri­minal ii este foarte greu in inchisoare, mai ales in perioada de izolare completa. Prizonierul este 'calm', tra­ieste inca in lumea lui si nu are absolut nici o remuscare; citeste carti si i s-a permis sa vizioneze filme 'normale, de familie' alese in mod special de autoritatile inchisorii; totodata i s-a dat acces la preotul inchisorii si la un computer neconectat la nici o retea.

×