x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinul norvegian Anders Breivik a fost declarat sănătos şi condamnat la 21 de ani de închisoare!

Asasinul norvegian Anders Breivik a fost declarat sănătos şi condamnat la 21 de ani de închisoare!

24 Aug 2012   •   05:36
Asasinul norvegian Anders Breivik a fost declarat sănătos şi condamnat la 21 de ani de închisoare!

UPDATE 11:06 - Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost declarat vinovat, astazi, pentru uciderea a 77 de persoane si condamnat la 21 de ani de inchisoare. Judecatorii au hotarat ca Breivik se afla in deplinatatea facultatilor mintale.

Tribunalul din Oslo l-a declarat in unanimitate pe extremistul de dreapta, in varsta de 33 de ani, responsabil de actele sale. Breivik, imbracat intr-un costum negru, camasa alba si cravata gri a ascultat verdictul cu zambetul pe buze.

Acuzatul, imbracat intr-un costum negru, camasa alba si cravata gri, a efectuat salutul extremei drepte la intrarea in tribunal, apoi a ascultat verdictul citit de judecatoarea Wenche Elizabeth Artnzen cu zambetul pe buze.

...................................

Extremistul norvegian Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane in 22 iulie, anul trecut, isi primeste astazi pedeapsa. El risca 21 de ani de inchisoare, scrie The Telegraph, aceasta fiind pedeapsa maxima prevazuta de legislatia norvegiana.

In functie de recunoasterea responsabilitatii sale penale, extremistul in varsta de 33 de ani va fi condamnat la inchisoare sau va fi internat intr-o institutie psihiatrica de catre tribunalul de prima instanta din Oslo.

"El vrea sa fie declarat responsabil. Reflecteaza la ceea ce le va spune judecatorilor si a pregatit cateva cuvinte pentru orice eventualitate", a afirmat Geir Lippestad, avocatul lui Breivik, pentru cotidianul Aftenposten.

Desi si-a recunoscut faptele, Breivik a pledat nevinovat, afirmand ca a actionat pentru a-si proteja tara impotriva multiculturalismului.

Problema sanatatii sale mintale a fost in centrul procesului care s-a incheiat la 22 iunie. O prima evaluare psihiatrica oficiala a conchis ca ca Breivik este psihotic, apoi o contraexpertiza a constatat ca acesta este sanatos din punct de vedere psihic pentru a raspunde penal pentru actele sale.

Potrivit unui alt avocat, o carte pe care Breivik sustine ca o scrie despre pregatirea atacului va fi un fel de autobiografie, dar doar despre viata sa de adult, dupa 2002. Ea ar putea include dezvaluiri despre misteriosii Cavaleri Templieri.

"Ea va contine mai multe informatii decat ce a spus politiei", a declarat Tord Jordet pentru tabloidul Verdens Gang (VG), precizand ca aceasta carte, redactata in engleza, va fi gata cel mai devreme in primul semestru din 2013.

Breivik, care s-a prezentat drept "scriitor" in fata Curtii, va scrie alte doua carti, una despre ideologia sa si alta despre viziunea sa despre viitor. El este deja autorul unui manifest de 1.500 de pagini, difuzat pe Internet, care contine elemente biografice precum si detalii despre modul de pregatire a atacurilor.

La 22 iulie 2011, el a ucis 77 de persoane - majoritatea adolescenti - dintre care opt intr-un atentat cu bomba comis impotriva sediului Guvernului din Oslo si 69 in timpul atacului armat de pe insula Utoeya, unde avea loc o tabara de vara a tinerilor laburisti.

Vezi live VIDEO de la proces aici. Breivik poate contesta sentinta



×