x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asia - China infloreste sub comunism

Asia - China infloreste sub comunism

de Radu Croitoru    |    03 Dec 2005   •   00:00
Asia  - China infloreste sub comunism

In spatele vigorii economice, politice si militare a Chinei sta un presedinte comunist. Hu Jintao nu are prieteni, studii aprofundate sau relatii politice.

China nu dezminte. In spatele vigorii ei economice, politice si militare se ascunde un presedinte comunist. Hu Jintao nu are prieteni, studii aprofundate sau relatii politice, dar conduce un gigant. "O societate armonioasa" - este crezul lui Hu Jintao, cel care conduce astazi, din postura de presedinte si de secretar general al Partidului Comunist Chinez, una dintre cele mai mari natiuni ale lumii. In spatele "marelui zid al puterii" se afla insa poate cel mai putin cosmopolit presedinte al Chinei, care, desi nu a facut studii de specialitate, se arata convins de veleitatile comunismului, in opinia sa, singura doctrina care poate asigura in continuare prosperitatea tarii.

Tehnocratul Hu Jintao, actualul secretar general al Comitetului Central al Partidului Popular Chinez, face eforturi sa modernizeze cea mai populata tara a lumii, dar, in acelasi timp, nu uita sa mentina un control strict asupra libertatilor civile, comenteaza presa occidentala.

Intr-unul din gesturile sale foarte rare, Hu Jintao s-a aflat recent intr-o vizita de trei zile in Germania. A fost o vizita al carei scop a depasit cumva inconfortul liderului de la Beijing, care nu se omoara dupa discutiile despre libertate, economie liberalizata, in general despre democratie.

RADIOGRAFIE. Spre deosebire de predecesorul sau, Zhou Enlai, Hu Jintao nu a frecventat cafenelele din Paris sau Berlin. Actualul presedinte al Republicii Populare Chineze nu a petrecut ore in sir nici in aula Universitatii Lomonosov din Moscova, asemeni altor membri ai elitei din tara sa.

In varsta de 62 de ani, Hu Jintao nu vorbeste nici o limba straina, nu are prieteni in strainatate, in afara de camarazi oficiali asemenea dictatorului nord-coreean, Kim Jong Il.

In loc sa calatoreasca prin lume, Hu Jintao si-a petrecut anii de formare profesionala implementand directive de partid in birourile austere din provinciile chineze. Una din placerile tineretii sale era sa asculte rapoartele camarazilor de partid. Perioade indelungate de timp a savurat tratatele marxist-leniniste si vorbele memorabile lasate de Mao Zedong. Cei opt colegi din Comitetul Permanent al Partidului Comunist, centrul puterii din China, se pot lauda cu cariere similare. Doar unul dintre inaltii oficiali de partid a studiat in strainatate. Este vorba despre Luo Gan, seful Politiei si serviciilor de informatii, care a studiat la Leipzig si Freiberg, in Germania, in anii ’50 si ’60, dar pe ale carui diplome, staful partidului nu da prea multi bani.

INEDIT. Cand liderii chinezi se intalnesc saptamanal cu Hu Jintao, la sediul guvernamental din Zhongnanhai, din Beijing, pot petrece cu usurinta ore intregi discutand despre cabluri, intrerupatoare, diverse masinarii si dispozitive de control.

Motivul principal al acestor "seminarii politice" il reprezinta faptul ca fiecare dintre ei a absolvit o scoala de inginerie. Insusi presedintele, fiul unui comerciant de ceai din provincia Jiangsu, este calificat in proiectarea si constructia de centrale hidroelectrice, in timp ce ceilalti colegi din Biroul Politic sunt licentiati in inginerie electrica, metalurgie si geologie.

Acesti noua tehnocrati cvasinecosmopoliti au in fata lor sarcina uriasa de a sustine progresul economic al Chinei si, in acelasi timp, de a sprijini modernizarea interna a tarii. Aceiasi lideri comunisti se afla in delicata situatie de a impiedica tensiunile sociale care ar putea crea rupturi teritoriale intr-un stat locuit de 1,3 miliarde de oameni.

ISTORIE. Presedintele Hu Jintao apartine generatiei de chinezi a caror cariera politica a inceput in timpul Revolutiei Culturale, prin care Mao Zedong, presedintele de atunci, a aruncat China intr-un conflict civil sangeros, care a durat zece ani, din 1966 pana in 1976. In timpul deceniului de haos, Hu Jintao, asemeni multor colegi de-ai sai de facultate, a fost trimis sa munceasca in Gansu, o sumbra provincie din nord-vestul tarii. Dar talentele sale organizatorice au fost recunoscute atat de repede, incat nu a fost nevoit sa munceasca prea mult aici. Tanarul Hu Jintao a fost remarcat de "patriarhul" Deng Xiaoping, caruia ii placeau mult tovarasii de genul lui Hu: "revolutionar, tanar, cunoscut si specializat". Cand Deng a murit, Hu Jintao a fost rugat sa o ajute pe vaduva acestuia sa ii raspandeasca cenusa in mare, moment care a fost considerat o adevarata onoare.

BOOM. Mostenitorii politici ai lui Deng au reusit sa impresioneze lumea intreaga pentru anii de crestere economica de peste 9% reusita de China. Aceasta, impreuna cu Hong Kong au atras mai multe investitii straine decat orice alta tara a lumii, iar companiile chineze au inceput la randul lor, acum, sa investeasca in strainatate. Pentru a putea sprijini acest boom economic uluitor, tara a devenit una dintre cele mai mari consumatoare de gaze naturale, carbune si petrol din lume.

Pretul modernizarii avea sa fie platit ani la rand mai tarziu. Este de la sine inteles ca aceasta ambitioasa modernizare nu s-a facut fara suferinte. Cresterea economica a Chinei este devastatoare pentru mediul inconjurator, iar prapastia dintre oamenii saraci si cei bogati se mareste dramatic. Milioane de tarani saraci se inghesuie in orase in cautarea unui loc de munca. Observatorii vietii politice afirma, plastic, faptul ca liderii chinezi seamana oarecum cu imblanzitorii de la circ care reusesc sa tina sub control un tigru salbatic.

In timp ce predecesorul sau, Jiang Zemin, imprima o oarecare urma de umor evenimentelor oficiale, incantandu-si oaspetii cu serenade sau recitandu-le poezii, Hu Jintao "este rigid ca un perete", asa cum a fost caracterizat de presa europeana. Cand vorbeste, fiecare fir de par este perfect aranjat, la locul lui si nici un muschi al fetei nu se misca. Are o memorie uluitoare si este totdeauna bine pregatit cand trebuie sa redea discursurile scrise de consilieri sau asistenti.

NEMODELE. Tehnocratii de genul lui Hu Jintao sunt cei care gestioneaza cu mare atentie ascensiunea Chinei. Recent, acesta le-a atras atentia camarazilor sai asupra exemplului dat de fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. In opinia lui Hu Jintao, Gorbaciov a neglijat rolul de conducere a Partidului Comunist Sovietic si a acordat, mult prea repede, tot felul de libertati care s-au intors impotriva lui. Acest lucru nu trebuie sa li se intample tehnocratilor de la Zhongnanhai, repeta adesea Hu Jintao, pentru a determina intreaga tara se inteleaga ca nu este gata sa renunte la principiile comunismului care l-a format.

STRATEGIE
REVOLUTIONARUL. Hu Jintao, discipolul lui Mao Zedong
Liderul de la Beijing a efectuat recent un turneu european, avand un scop strategic, atat din punct de vedere politic, cat si economic, China urmarind intensificarea relatiilor si colaborarii diplomatice cu Uniunea Europeana. Agentiile de stiri au comentat momentul, catalogandu-l ca pe un semnal de incetare a conflictului dintre China si Uniunea Europeana, cauzat de exportul produselor textile chinezesti. Relaxarea relatiilor economice dintre cele doua continente s-ar produce in conditiile in care Beijingul incearca o detronare a hegemoniei Statelor Unite in Japonia in schimburile comerciale bilaterale. Vizitele celor mai inalti demnitari chinezi reprezinta o ilustrare a conceptului de "diplomatie activa" pe toate continentele si este o dovada in plus a rolului tot mai important al Chinei pe scena internationala.

NOUTATE
La summitul care a marcat 60 de ani de la infiintarea ONU, Hu Jintao a prezentat o propunere in patru puncte, nimic altceva decat esenta politicii externe a Chinei, aflata in plina ascensiune economica. Considerand ca statele lumii nu pot trai intr-o lume armonioasa si prospera decat daca isi unesc fortele pentru a face fata provocarilor, Hu Jintao a propus abandonarea mentalitatilor razboiului rece, cultivarea unui nou concept de securitate, caracterizat prin incredere, avantaj reciproc, egalitate si cooperare, precum si construirea unui mecanism de securitate colectiva corect si eficient pentru prevenirea razboaielor si a conflictelor. Pentru moment, Hu Jintao a angajat relatii speciale cu nimeni altcineva decat Moscova, analistii considerand ca o axa Moscova - Beijing ar putea deveni functionala in scurt timp.
×
Subiecte în articol: externe China jintao