x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asociaţia Internaţională pentru Transport Aerian consideră Ucraina responsabilă de prăbuşirea avionului MH17 al Malaysia Airlines

Asociaţia Internaţională pentru Transport Aerian consideră Ucraina responsabilă de prăbuşirea avionului MH17 al Malaysia Airlines

20 Iul 2014   •   17:08
Asociaţia Internaţională pentru Transport Aerian consideră Ucraina responsabilă de prăbuşirea avionului MH17 al Malaysia Airlines

IATA (Asociaţia Internaţională pentru Transport Aerian) consideră că Ucraina este responsabilă de prăbuşirea avionului MH17 al Malaysian Airlines, pentru că nu a închis spaţiul aerian, în contextul conflictului existent cu separatiştii ruşi.

“Companiile aeriene depind de guverne şi de autorităţile de control pentru a fi avizate că un spaţiu aerian este disponibil pentru zbor şi ele îşi organizează activitatea în funcţie de aceste limite”, a declarat directorul general executiv al IATA, Tony Tyler, într-un comunicat. “Este ca şi cum ai conduce o maşină. Dacă drumul este deschis, consideri că este sigur. Dacă este închis, cauţi rute alternative”, a adăugat oficialul IATA.

Tyler a reamintit de Convenţia de la Chicago, prin care guvernele au convenit că avioanele comerciale nu sunt obiective militare. “Ceea ce s-a întâmplat cu zborul MH17 este o tragedie pentru 298 de suflete, ce nu trebuia să se întâmple în niciun spaţiu aerian”, a mai spus el.
Tyler a reamintit, de asemenea, că în acest moment securitatea este cea mai importantă. “Securitatea este prioritară. Nicio companie aeriană nu trebuie să rişte securitatea pasagerilor săi şi pe cea a aparatului pentru a economisi combustibil”, a continuat oficialul IATA.
Deşi multe companii aeriene deciseseră să evite ruta ce survola Ucraina din cauza conflictului, Malaysian Airlines a continuat să traverseze spaţiul aerian ucrainean cu regularitate.

Un Boeing-777, aparţinând companiei Malaysia Airlines şi care făcea legătura dintre Amsterdam şi Kuala Lumpur, s-a prăbuşit joi cu 298 de persoane la bord, la circa 50 de kilometri de oraşul Doneţk, unde se desfăşoară lupte între armata ucraineană şi separatiştii proruşi.
Liderii din întreaga lume au cerut o anchetă internaţională asupra cauzelor prăbuşirii avionului companiei Malaysia Airlines. În schimb, Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru această tragedie care a dus la escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Occident. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului şi-au pierdut viaţa.

Ministrul Transporturilor din Malayezia, Liow Tiong Lai, a declarat, vineri, că decizia de a menţine ruta pe care a urmat-o avionul Malaysia Airlines, care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, a fost luată deoarece aceasta fusese declarată sigură, relatează agenţia EFE.
Liow a afirmat că acea rută fusese declarată sigură şi fără restricţii de zbor atât de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (IACO), cât şi de Asociaţia Internaţională pentru Transport Aerian (IATA). ''Malayezia nu fusese notificată de nicio autoritate sau asociaţie că această rută ar fi riscantă”, a spus Liow, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a explicat, de asemenea, că, înainte de incident, alte 15 companii aeriene din zona Asia-Pacific ar fi urmat aceeaşi rută şi a respins acuzaţiile conform cărora Malaysia Airlines ar fi survolat zona de conflict dintre Ucraina şi Rusia pentru a economisi combustibil. ''Malaysia Airlines a zburat pe această rută de mulţi ani şi acesta este motivul pentru care avionul a urmat această traiectorie de zbor”, a adăugat Liow.

După prăbuşirea avionului, care se presupune că ar fi fost doborât de o rachetă, compania aeriană a decis să modifice toate zborurile spre Europa din Kuala Lumpur, pentru a evita zona de conflict.

Ministrul malaezian a condamnat dur orice atac împotriva unor civili inocenţi şi a precizat că “cei responsabili de acest atac trebuie trimişi în faţa justiţiei”.

Majoritatea companiilor aeriene au anunţat că nu vor mai efectua zboruri deasupra teritoriului Ucrainei. Şi companiile aeriene din Statele Unite ale Americii au decis în mod voluntar să evite spaţiul aerian de la graniţa Rusia-Ucraina, a anunţat Administraţia Federală Aeronautică, citată de Reuters. (I.D)

×
Subiecte în articol: avion prabusit ucraina