x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Assange a fost convocat de poliţia londoneză în vederea extrădării în Suedia

Assange a fost convocat de poliţia londoneză în vederea extrădării în Suedia

28 Iun 2012   •   15:09
Assange a fost convocat de poliţia londoneză în vederea extrădării în Suedia

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, aflat in sediul ambasadei Ecuadorului din Londra, a fost convocat la politie in vederea extradarii in Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale, relateaza AFP.

"Aceasta este practica curenta in cazurile de extradare, fiind primul pas al procedurii", a comunicat politia londoneza joi, zi stabilita de Curtea Suprema pentru demararea procedurilor de extradare.

Australianul a luat la cunostinta "obligatia de a se deplasa la un post de politie la o data si o ora stabilite de noi", a declarat politia fara a face alte precizari.

Potrivit unor surselor citate de agentia britanica Press Association si preluate de bbc.news, Julian Assange este convocat vineri la ora locala 11.30 la postul de politie Belgravia, in centrul capitalei britanice.

Scotland Yard a amintit ca Julian Assange, care s-a refuigiat la 19 iunie la ambasada Ecuadorului cerand azil politic, a incalcat regulile eliberarii conditionate. "Neprezentarea (in urma convocarii) ar fi o noua incalcare si ar putea fi arestat", precizeaza politia.

Julian Assange astepta joi o decizie din partea autoritatilor ecuadoriene referitor la cererea sa de azil. Luni, presedintele ecuadorian Rafael Correra a avut o intrevedere pe aceasta tema la Quito cu ambasadoarea Ana Alban.

Cat timp se afla in sediul ambasadei, fondatorul WikiLeaks este pe teritoriu diplomatic, unde fortele de ordine nu au acces.

Assange s-a luptat in ultimele 18 luni in justitia britanica pentru a evita cu orice pret extradarea in Suedia. O alta cerere de extradare pe numele sau este emisa de Statele Unite, unde este judecat pentru spionaj, dupa publicarea pe site-ul sau a peste 250.000 de telegrame ale diplomatiei americane.

×
Subiecte în articol: extradare wikileaks julian assange