x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Assange spune că va părăsi curând Ambasada Ecuadorului din Londra

Assange spune că va părăsi curând Ambasada Ecuadorului din Londra

18 Aug 2014   •   18:39
Assange spune că va părăsi curând Ambasada Ecuadorului din Londra

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange (43 de ani), refugiat de doi ani la Ambasada Ecuadorului din Londra, a asigurat luni în cursul unei conferinţe de presă că va părăsi curând ambasada.

“Pot să confirm că voi părăsi în curând ambasada”, a declarat Julian Assange, adăugând că plecarea sa nu ar avea legătură cu motivele apărute în presă, potrivit cărora ar avea probleme de sănătate.

Totodată, ministrul ecuadorian de Externe Ricardo Patino a afirmat luni la Londra că doreşte lansarea unei campanii internaţionale pentru “eliberarea” fondatorului WikiLeaks refugiat din iunie 2012 la ambasada Ecuadorului. “Trebuie să punem capăt acestei situaţii. Doi ani, pur şi simplu este prea mult. Este timpul să-l eliberăm pe Julian Assange”, a indicat şeful diplomaţiei ecuadoriene în cursul unei conferinţe de presă comune cu Assange. “Continuăm să-i oferim protecţie. Continuăm să fim disponibili pentru a discuta cu Guvernele britanic şi suedez pentru a găsi o soluţie la această situaţie serioasă de încălcare a drepturilor omului în cazul lui Julian Assange”, a afirmat ministrul, lansând un apel la campanie internaţională.

Assange (43 de ani) suferă de aritmie cardiacă, dar autorităţile britanice nu au răspuns la solicitarea sa de a i se acorda îngrijirile medicale necesare, relatează publicaţia Mail on Sunday, citată de Ria Novosti. Un reprezentant al WikiLeaks a declarat că Assange are de asemenea probleme pulmonare şi hipertensiune arterială.

Ambasada Ecuadorului, unde Assange se ascunde de doi ani, s-a adresat autorităţilor britanice pentru a permite transportarea fondatorului WikiLeaks la o clinică din Londra cu o maşină a misiunii diplomatice ecuadoriene, dar Ministerul de Externe al Regatului Unit nu a răspuns la această solicitare.

La rândul său, Julian Assange a declarat că ar fi fost mai bine dacă fondurile alocate de autorităţile britanice pentru supravegherea permanentă a Ambasadei Ecuadorului din Londra ar fi fost direcţionate spre sectorul social.

“De ce alocă (pentru mine) circa 240.000 de lire sterline pe lună. Mai bine cheltuiau aceşti bani pentru paturi în spitale, alimente pentru nevoiaşi sau salarii pentru profesori. Poliţia londoneză a cheltuit pentru supravegherea ambasadei aproximativ 7 milioane de lire sterline, ceea ce este o risipă absurdă din banii contribuabililor”, a declarat Assange într-un interviu pentru Mail on Sunday.

De îndată ce va îndrăzni să părăsească teritoriul Ambasadei Ecuadorului, fondatorul WikiLeaks riscă să fie arestat şi extrădat în Suedia, unde este suspectat de infracţiuni de natură sexuală. El se teme că ar putea fi predat în cele din urmă SUA pentru a răspunde în legătură cu publicarea de către site-ul său a sute de mii de documente secrete ale Guvernului şi Armatei SUA. (I.D)


×
Subiecte în articol: julian assange wikileaks