x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Astăzi, premierul grec demisionează şi se aşteaptă formarea unui guvern de uniune naţională

Astăzi, premierul grec demisionează şi se aşteaptă formarea unui guvern de uniune naţională

07 Noi 2011   •   05:29
Astăzi, premierul grec demisionează şi se aşteaptă formarea unui guvern de uniune naţională

Principalele doua partide din Grecia au reusit sa ajunga, noaptea trecuta, la un istoric acord politic, dupa un weekend plin de confruntari, in vederea formarii unui guvern de uniune nationala pentru a incerca scoaterea tarii din criza datoriei. Georgios Papandreou si-a luat angajamentul ca va demisiona, relateaza AFP.

Noul executiv va trebui "sa puna in aplicare" planul european anticriza decis la Bruxelles la sfarsitul lunii octombrie, dupa care va organiza alegeri anticipate, potrivit unui comunicat al presedintiei Republicii Elene difuzat dupa intalnirea dintre liderul opozitiei de dreapta, Antonis Samaras, si premierul socialist Georgios Papandreou la resedinta presedintelui republicii, Karolos Papoulias.

In timp ce Grecia lupta contra cronometru pentru a evita, la jumatatea lui decembrie, falimentul si excluderea din zona euro, acordul politic, obtinut dupa o serioasa inclestare intr-o tara extrem de polarizata din punct de vedere politic, incheie un week-end al razboiului nervilor intre cei doi rivali politici, prin intermediul mass-media si conducerii partidelor respective.

De asemenea, pune capat unei acute crize politice care a condus la retragerea proiectului de referendum avansat de premier pentru a ratifica planul european anticriza, decis de tarile membre ale zonei euro, in noaptea de 26 spre 27 octombrie, la Bruxelles.

Papandreou dorea evitarea unui "vid de putere" si a conditionat demisia sa de acordul privind un nou guvern, dar Samaras reclama exact opusul.

Niciun nume de viitor premier nu a fost avansat, astfel ca ei se vor intalni din nou luni pentru desemnarea acestuia si a discuta despre componenta viitorului guvern.

In lipsa unor surprize pe timpul noptii, acordul permite ca Grecia sa fie reprezentata luni la reuniunea Eurogrupului de catre actualul ministru de finante si vicepremier in exercitiu, Evangelos Venizelos, sef al echipei de negociatori eleni cu incepere de la jumatatea lui iunie.

"Tara nu poate sa piarda mai mult timp", declarase anterior purtatorul de cuvant al guvernului, Ilias Mosialos, apreciind ca in cazul unui acord viitorul guvern va putea fi investit si primi votul de incredere in termen de o saptamana.

Printre favoritii citati de presa se afla numele ministrului de finante, Evangélos Vénizélos, rival lipsit de noroc al premierului Papandreou, precum si cel al consilierului prim-ministrului si fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene in perioada 2002-2010, Lucas Papademos.

×