x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Atac armat în Germania. Autorul atacului este un germano-iranian în vârstă de 18 ani din oraș. Cel puțin zece persoane ucise, alte 21 rănite

UPDATE Atac armat în Germania. Autorul atacului este un germano-iranian în vârstă de 18 ani din oraș. Cel puțin zece persoane ucise, alte 21 rănite

22 Iul 2016   •   20:57
UPDATE Atac armat în Germania. Autorul atacului este un germano-iranian în vârstă de 18 ani din oraș. Cel puțin zece persoane ucise, alte 21 rănite

UPDATE 03:34 Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut nouă morți este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu "complet necunoscute", a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP.

"Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen", care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia "de multă vreme" în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferințe de presă. 

"Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute", a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba. 

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă. 

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis. 

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. "S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele", a afirmat Hubertus Andrae. 

Bilanțul atacului armat s-a stabilit la nouă persoane ucise de adolescent, plus autorul care s-a sinucis. Pe de altă parte, 21 de persoane au fost rănite, dintre care trei în stare foarte gravă, viața lor fiind în pericol, potrivit șefului poliției. 

El a adăugat că printre răniți se află copii, iar printre cei decedați sunt "persoane tinere", mai scrie AFP. 

UPDATE 23:50  Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite în atacul terorist comis vineri la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, landul german Bavaria, potrivit poliţiei locale. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, autoritățile caută trei atacatori. Împușcăturile ar fi început într-un restaurant din mall, după care atacatorii ar fi fugit afară. E posibil ca unul dintre atacatori să se fi sinucis.

Simpatizanţi ai grupării Statul Islamic (SI) şi-au exprimat bucuria pe reţelele de socializare după atacul armat care a avut loc vineri într-un centru comercial de lângă Stadionul Olimpic din capitala landului german Bavaria, Munchen, soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi, transmite Reuters.

"Slavă lui Allah, fie ca Allah să aducă prosperitate oamenilor noştri din Statul Islamic", se poate citi într-un mesaj în arabă pe un cont de Twitter cunoscut ca susţinător al SI.

UPDATE 21:56 Trei persoane care sunt căutate de poliţie au comis "cel puţin şase morţi" şi "mai mulţi răniţi" în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliţie pentru AFP, bilanţ confirmat şi de postul de televiziune BR.


Poliţia informează că potrivit martorilor ar exista trei atacatori cu carabine.

De asemenea, poliţia a anunţat că suspectează un atac terorist şi autorităţile au instituit "starea specială" cerându-le oamenilor să rămână în locuinţe. În acelaşi timp, gara centrală din Munchen a fost evacuată pentru o operaţiune a poliţiei şi transportul subteran şi de suprafaţă a fost suspendat.

Postul german BR relatează că şase oameni şi-au piedut viaţa în atac şi că mulţi alţii au fost răniţi în atacul din centrul comercial. Anterior s-a difuzat o informaţie conform căreia Ministerul de interne bavarez ar fi confirmat moartea a trei oameni, dar ulterior acesta a infirmat că a difuzat o astfel de informaţie.

"Primele informaţii privind atacul au venit la ora 18.00 locală, iar focul a fost deschis într-un McDonald's din centrul comercial. Încă există oameni în centrul comercial. Încercăm să scoatem oamenii afară şi să avem grijă de ei", a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.

Poliţia a postat pe Facebook că martorii susţin că au existat trei atacatori înarmaţi şi că s-a tras şi pe străzile Hanauer şi Ries, pe lângă centrul comercial în care a început atacul.

UPDATE Atac la Munchen. Poliţia a anunţat că suspectează că atacul de vineri seară, de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, este un atac terorist, transmite Reuters.


Totodată, potrivit DPA, autorităţile din Munchen au declarat "stare specială" din cauza atacului din oraş, cerându-le oamenilor să stea în case.

Atacul armat de vineri de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, soldat cu până la 15 morţi potrivit media, ar fi comis de mai mult de o persoană, informează poliţia, care anunţă că nimeni nu a fost încă arestat, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanţ de 15 morţi, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză.

Agenţia de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17:52 (15:52 GMT), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliţiei din Munchen, Thomas Baumann. Nu este clar dacă au existat unul sau mai mulţi atacatori.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei locale a spus că există mai mulţi morţi şi răniţi, evitând să furnizeze un bilanţ al victimelor. Ea a precizat că în opinia poliţiei este implicat mai mult de un singur atacator.

Atac armat in Munchen 2

Atac armat in Munchen

×