x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac asupra Iranului? Nu-i exclus!

Atac asupra Iranului? Nu-i exclus!

de Istvan Deak    |    14 Iun 2012   •   15:59
Atac asupra Iranului? Nu-i exclus!

Vicepremierul israelian Moshe Yaalon a afirmat ca ar fi mai bine pentru Israel sa atace Iranul mai degraba decat sa lase aceasta tara sa se doteze cu arma nucleara, relateaza France Presse, care citeaza un interviu acordat de Yaalon cotidianului israelian Haaretz.

"In nicio circumstanta Israelul nu va acceptasa aiba cutitul la gat. Daca trebuie facuta o alegere intre bomba (iraniana) sau bombardamentul (israelian), din punctul meu de vedere este mai bun bombardamentul", a afirmat Yaalon, fost sef de Stat Major si actual ministru pentru Afaceri Strategice. Potrivit lui, iranienii si-au accelerat in ultimele luni activitatile de imbogatire a uraniului. "Daca Iranul nu este oprit, aceasta tara va dispune intr-un an de suficient uraniu imbogatit pentru a produce sapte-opt bombe atomice si va fi in masura sa produca o bomba radiologica, o arma mai primitiva, in mai putin de sase luni", a adaugat ministrul. "Daca presiunile diplomatice sau economice asupra Iranului nu sunt inasprite si daca nu vor fi alte evolutii pozitive, momentul adevarului va veni in curand", a subliniat Yaalon.

Toate optiunile pe masa'

In numeroase randuri, liderii israelieni, intre care premierul Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii Ehud Barak, au afirmat ca "toate optiunile sunt pe masa", o formula mai putin explicita decat declaratiile lui Yaalon, lasand usa deschisa pentru un posibil atac israelian impotriva instalatiilor nucleare iraniene.

Haaretz subliniaza ca Yaalon si-a inasprit pozitia fata de Iran comparativ cu atitudinea moderata de pana in prezent. El face parte din mini-cabinetul de securitate, care adopta decizii strategice.

Marile puteri, in frunte cu occidentalii, suspecteaza Iranul, in pofida dezmintirilor acestuia, ca ascunde un obiectiv militar in spatele programului sau nuclear, vizat de sase rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU din 2006.

Israelul, singura putere nucleara oficiala din regiune, apreciaza ca existenta sa ar fi amenintata daca Teheranul ar dispune de bomba atomica.

Presa ii critica pe premier si pe ministrul Apararii

Presa israeliana se indoieste, insa, de capacitatile lui Benjamin Netanyahu si ale ministrului sau al Apararii, Ehud Barak, de a organiza un atac asupra Iranului, in lumina criticilor puternice emise la adresa lor in legatura cu fisco-ul inregistrat de operatiunea contra flotilei pentru Gaza, reaminteste AFP.

Intr-un raport oficial dat publicitatii miercuri, controlorul statului, Micha Lindenstrauss, a criticat fara menajamente maniera in care premierul israelian a decis sa atace flotila internationala cu ajutoare pentru Fasia Gaza, la 31 mai 2010. Operatiunea, care a fost insuficient pregatita si prost pusa in aplicare, s-a soldat cu moartea a noua pasageri turci de la bordul navei Mavi Marmara. Raportul ii reproseaza lui Netanyahu faptul ca nu a avut consultari aprofundate si extinse inainte de a da asaltul, ci si-a limitat discutiile la cele cu ministrul Apararii, Ehud Barak si seful diplomatiei, Avigdor Lieberman. “Exista cel putin un lucru care apare in acest raport, si pe care nimeni nu l-ar contesta, iar noi avem motive clare de ingrijorare. Iar aceste motive se numesc Netanyahu si Barak', subliniaza Sima Kadmon, un editorialist de la cotidianul Yediot Aharonot. “Daca asta se intampla in cele mai importante birouri din Israel pentru o simpla flotila, un vas avand la bord cativa pacifisti si alti activisti, Dumnezeu mai stie ce s-ar putea intampla in cazul unor evenimente Presa ii critica pe premier si pe ministrul Aparariimai grave, cum ar fi bombardarea Iranului', ironizeaza Sima Kadmon.

Comentatorul cotidianului Maariv, Ofer Shelah, apreciaza ca erorile comise de Netanyahu si Barak in scandalul flotilei “sunt mai rele si mai ingrijoratoare' decat cele comise de Ehud Olmert (fostul premier) si de Amir Peretz (fost ministru al Apararii) in timpul razboiului din Liban, in vara lui 2006.

In schimb, analistul militar al cotidianului proguvernamental Israel Hayom, Yoav Limor, ii ia apararea premierului:'Unii comentatori au stabilit o legatura directa intre flotila si Iran. Pot sa se calmeze: Netanyahu stie foarte bine ca un atac ar insemna razboi, un razboi ar insemna o ancheta, iar capul sau va fi la ghilotina. Or exista toate sansele ca el sa doreasca sa se priveze de aceasta placere'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×