x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac cibernetic agresiv al Chinei contra SUA

Atac cibernetic agresiv al Chinei contra SUA

de Şerban Mihăilă    |    31 Iul 2018   •   10:36
Atac cibernetic agresiv al Chinei contra SUA

China desfășoară o campanie agresivă pentru a fura tehnologie din Statele Unite, în încercarea de a deveni superputerea planetei, au avertizat experți americani într-o audiere în fața Comitetului pentru Servicii Secrete al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. „Transferul” de tehnologie rezultat în acest mod are loc „la scară masivă”, printr-o serie de mijloace ilegale, cum ar fi spionajul cibernetic.

Statele Unite și China sunt angajate într-o „cursă spațială” în domeniul tehnologiei, care va avea implicații grave asupra viitorului Americii, a avertizat Jim Phillips, director executiv și președinte al „NanoMech”, companie de nanoinginerie cu sediul în Arkansas. „Să nu ne amăgim: în momentul de față ne aflăm într-un război total cu China. Și nu este un conflict cu bombe. Este un război cibernetic și, în același timp, o confruntare asupra Produsului Intern Brut și asupra locurilor de muncă. Cel ce va obține cel mai mare PIB și cele mai multe locuri de muncă va fi câștigătorul absolut”, a continuat Phillips, într-o audiere susținută pe 19 iulie în Camera Reprezentanților, a dezvăluit, ieri, site-ul „Breitbart”. Phillips susține că toate problemele și soluțiile legate de producție există în prezent la scară nanometrică și dacă chinezii vor obține un avantaj în nanotehnologie, atunci ei vor domina procesele de fabricație și vor depăși considerabil SUA din punct de vedere al PIB.  „În acel moment, China va stăpâni noua lume (…) America nu va mai deține avantajul financiar disproporționat ce-i conferă autoritatea morală, economică și de conducere de care dispune în prezent. Când se va întâmpla acest lucru, America va pierde și lumea se va schimba. Totul se va schimba, iar China nu va fi nevoită să utilizeze forța sa militară”, a precizat el. Obținerea de tehnologie din alte state este „o componentă esențială” a creșterii strategice de succes a chinezilor, a afirmat și Michael Pillsbury, directorul Centrului pentru Strategie Chineză de la Institutul Hudson. El a declarat că, în prezent, China este țara care apelează cel mai mult la furtul de proprietate intelectuală, piratând în mod regulat companiile comerciale străine pentru a oferi mediului chinez de afaceri informații confidențiale ale acestora.

Spionaj cibernetic devastator

Conform datelor unui studiu realizat de Comisia pentru Furtul de Proprietate Intelectuală din SUA, actele de piraterie cibernetică ale Chinei costă anual SUA între 225 și 600 de miliarde de dolari. Jim Phillips a declarat că a avut o revelație în privința pirateriei informatice agresive a chinezilor, atunci când FBI l-a informat că firma sa este a doua cea mai atacată companie din sudul SUA, fiind lovită, zilnic, de milioane de astfel de „intruziuni” cibernetice. În același timp, a atras atenția un alt expert de peste Ocean, investitorii chinezi alocă fonduri imense unor companii proaspăt înființate pe piața din SUA pentru a ține pasul cu noua tehnologie americană, anulând astfel orice avantaj pe care l-ar putea avea industria și armata din Statele Unite. Concomitent, chinezii își trimit tinerii să studieze în SUA, la universități de prestigiu. Aceștia se întorc acasă, împărtășind cunoștințele acumulate.

 

Să nu ne amăgim: în momentul de față ne aflăm într-un război total cu China”.

Jim Phillips, director „NanoMech”

×
Subiecte în articol: atac cibernetic China sua