x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ATAC CIBERNETIC al hackerilor armatei chineze asupra industriei spațiale

ATAC CIBERNETIC al hackerilor armatei chineze asupra industriei spațiale

11 Iun 2014   •   09:02
ATAC CIBERNETIC al hackerilor armatei chineze asupra industriei spațiale

O unitate a armatei chineze a lansat o campanie de piraterie informatică pentru a intercepta comunicaţii ale sateliţilor occidentali şi a pătrunde în secretele din industria spaţială din Europa de Vest şi America de Nord, scrie AFP, potrivit Agerpres. Acţiunile s-au dezvoltat după inculparea în Statele Unite, în luna mai, a cinci ofiţeri ai armatei chineze pentru 'piraterie informatică' şi 'spionaj economic', a precizat compania pentru securitate tehnologică Crowdstrike.

Această unitate cu sediul la Shanghai (estul Chinei) este un 'grup inamic determinat' care operează cel puţin din 2007, prin trimiterea de e-mailuri care vizează mesageria Microsoft Outlook, programul Adobe Reader şi alte softuri, a adăugat Crowdstrike.

Strategia sa constă în trimiterea de mesaje de la o adresă aparent inofensivă, cum ar fi mike.johnson_mj@yahoo.com, cu invitaţii false, în speranţa că utilizatorii vor accesa e-mailul din neatenţie, caz în care conţinutul calculatorului va fi piratat.

Un mesaj ataşat trimis astfel la Centrul spaţial din Toulouse, în Franţa (sud-vest), făcea reclamă la un curs de yoga ce promovează o 'metodă universală pentru a te cunoaşte mai bine (...) şi a cunoaşte universul şi zeii, aşa cum recomanda Socrate!'.

Pentru militarii chinezi este vorba 'să obţină secrete economice sau brevete legate de tehnologiile din sectorul apărării' cu scopul de 'a supraveghea spaţiul, a detecta şi intercepta comunicaţiile prin satelit', potrivit companiei citate.

Crowdstrike a reuşit, prin intermediul acestor false adrese de e-mail, să ajungă până la blogul unui individ în vârstă de 35 de ani, pe nume Chen Ping, care susţine că lucrează pentru 'armată/poliţie' şi care publică pe blogul său fotografii aparent ale lui, participând la exerciţii militare sau îmbrăcat în uniformă în timp ce se află la o petrecere aniversară cu multă băutură.

Compania pentru securitate tehnologică a legat activităţile lui de cele ale Unităţii chineze 61486, localizată într-un imobil din nord-vestul oraşului Shanghai.

Acest grup se adaugă Unităţii 61398, acuzată de compania pentru securitate informatică Mandiant că foloseşte mii de angajaţi pentru a intra în posesia unor secrete din ţări străine.

O instanţă din Pennsylvania a inculpat în luna mai cinci ofiţeri ai Unităţii 61398 care, între 2006 şi 2014, au furat secrete comerciale ale unor firme americane specializate în energie nucleară sau solară şi în metalurgie.

Ulterior, China l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Beijing şi a acuzat Washingtonul de 'ipocrizie', după ce fostul consultant Edward Snowden a dezvăluit amploarea colectării de informaţii pe internet de către NSA, agenţie americană de informaţii însărcinată cu interceptarea comunicaţiilor.

×