x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac terorist, dejucat de FBI: A vrut să atace Pentagonul şi Congresul SUA cu avioane teleghidate!

Atac terorist, dejucat de FBI: A vrut să atace Pentagonul şi Congresul SUA cu avioane teleghidate!

29 Sep 2011   •   05:34
Atac terorist, dejucat de FBI: A vrut să atace Pentagonul şi Congresul SUA cu avioane teleghidate!

Un american de religie musulmana a fost arestat pentru ca ar fi planuit sa atace Pentagonul si Congresul Statelor Unite, cu ajutorul unor aeromodele teleghidate pline cu explozibil.

Rezwan Ferdaus, in varsta de 26 de ani, licentiat in fizica, a modificat si telefoane mobile pentru a le transforma in detonatoare care sa fie folosite de Al-Qaida impotriva soldatilor americani in strainatate, a precizat procurorul statului, Carmen Ortiz.

Tanarul fanatic isi pregatea atentatele din ianuarie 2010, potrivit AFP, citata de Mediafax. In conversatiile inregistrate de FBI, el a explicat ca voia sa "atace armatele necredinciosilor si sa ucida cat mai multi oameni".

El i-a explicat unui agent FBI sub acoperire, care pretindea ca este membru Al-Qaida, ca vrea sa atace Pentagonul cu avioane mici teleghidate "similare unor avioane fara pilot de mici dimensiuni", pline cu explozibil. El a selectionat doua modele, F-4 Phantom si F-86 Sabre, care au intre 1,5 si doi metri latime, precizeaza actul de acuzare.

In aprilie 2010, el si-a extins proiectul si la Congres, precizand ca vrea sa prabuseasca aici un avion teleghidat peste domul Capitoliului pentru a "decapita tot imperiul". In aprilie si mai, el a livrat unui agent FBI care pretindea ca este membru Al-Qaida doua chei USB in care isi detalia proiectul.

El reperase locurile si fotografiase tintele in mai, pentru acest proiect care prevede folosirea a trei avioane de model redus si a sase persoane inarmate cu arme automate. Dintre cele sase persoane facea parte si el, potrivit actului de acuzare. A stabilit inclusiv de unde ar fi trebuit sa decoleze avioanele.

Barbatul a inceput sa achizitioneze material, intre care un avion teleghidat F-86 Sabre, 11 kilograme de explozibil C4, sase pusti de asalt AK47 si mai multe grenade, toate furnizate de agenti infiltrati de FBI si care lucrau la acest dosar.

Tanarul, celibatar fara copii, a transformat in ultimele zile sapte telefoane mobile in detonatoare si le-a predat agentilor FBI infiltrati, pentru a ucide soldati americani in strainatate.

In iunie 2011, un agent l-a lasat sa creada ca unul dintre telefoane a contribuit la uciderea a trei militari americani si la ranirea altor patru sau cinci in Irak. "Este exact ce voiam", s-a bucurat el.

Scopul sau, precizeaza actul de acuzare, era de a "teroriza" americanii si de a ucide cat mai multi "necredinciosi", barbati, femei si copii pe care ii considera "inamici ai lui Allah".

El ar fi marturisit, referitor la dorinta sa de a ataca Statele Unite: "Nu pot sa ma opresc. Nu am alta optiune". Barbatul nu a fixat nicio data pentru atacurile sale, dar a precizat ca ulterior va pleca in strainatate pentru a se antrena "cu fratii".

Ferdaus a fost arestat miercuri in timp ce incerca sa duca in spatiul sau de depozitare materialele care ii fusesera livrate. El risca pana la 65 de ani de inchisoare.

×