x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacul din Yemen a fost o „operațiune militară legitimă”, afirmă coaliția condusă de saudiți

Atacul din Yemen a fost o „operațiune militară legitimă”, afirmă coaliția condusă de saudiți

09 Aug 2018   •   16:22
Atacul din Yemen a fost o „operațiune militară legitimă”, afirmă coaliția condusă de saudiți

Coaliţia condusă de Arabia Saudită în Yémen a calificat joi drept 'o operaţiune militară legitimă' atacul întreprins în nordul Yemenului şi care, potrivit Crucii Roşii Internaţionale, a provocat zeci de victime, printre care copii, transmit AFP şi dpa. 

'Atacul care s-a produs astăzi în provincia Saada este o operaţiune militară legitimă împotriva unor elemente care (...) au tras noaptea trecută o rachetă contra oraşului (saudit) Jizan, făcând un mort şi răniţi printre civili', a declarat coaliţia, într-un comunicat. 

Aceasta intervine în Yemen în sprijinul forţelor guvernului recunoscut internaţional, împotriva rebelilor houthi. 

Coaliţia a anunţat miercuri că apărarea antiaeriană saudită a interceptat în sudul Arabiei Saudite o rachetă lansată de rebelii houthi, fragmente din aceasta omorând un yemenit şi rănind alte 11 persoane. 

Potrivit Crucii Roşii Internaţionale, atacul de joi din Yemen a vizat un autobuz care transporta copii într-o piaţă din Dahyan, în nordul provinciei Saada, o zonă controlată de houthi. Atacul a provocat 'zeci de morţi şi de răniţi', a indicat Crucea Roşie, fără a da alte detalii. 

Conform postului de televiziune Al-Massirah al rebelilor, 39 de oameni au murit şi 51 au fost răniţi, 'în majoritatea lor copii'. 

Coaliţia condusă de Arabia Saudită susţine însă că 'această operaţiune a fost întreprinsă cu respectarea dreptului umanitar internaţional' şi că va lua 'toate măsurile pentru a răspunde acţiunilor criminale ale miliţiilor teroriste ale houthi supuse Iranului', acuzându-i pe rebeli că recrutează copii. 

Rebelii houthi, proveniţi din minoritatea zaidită (o ramură a şiismului), sunt sprijiniţi de Iran, care neagă însă că le-ar furniza ajutor militar. 

Coaliţia arabă a fost acuzată în mai multe rânduri de atacuri soldate cu sute de victime civile. Ea şi-a recunoscut responsabilitatea anumitor raiduri, dar i-a acuzat pe rebeli că se ascund printre civili sau că se folosesc de aceştia drept scuturi umane. 

Războiul din Yemen a făcut peste 10.000 de morţi după intervenţia coaliţiei în martie 2015 şi a provocat 'cea mai gravă criză umanitară' actuală din lume, potrivit ONU.

AGERPRES

×