x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ataşatul militar israelian în Rusia, expulzat pentru spionaj.

Ataşatul militar israelian în Rusia, expulzat pentru spionaj.

de Marina Constantinoiu    |    18 Mai 2011   •   17:54

Atasatul militar de la Ambasada Israelului din Rusia a fost expulzat din aceasta tara, sub acuzatia de spionaj, relateaza cotidianul israelian Yedioth Aharonot si site-ul de stiri Ynet.

Ynet precizeaza ca informatia a primit accept de publicare dupa ce a trecut de filtrele cenzurii militare.

Atasatul militar, care are grad de colonel, a fost interogat deja de oficiali israelieni din domeniul securitatii statului. El sustine, potrivit Ynet, ca afirmatiile rusilor sunt lipsite de baza si false, iar intregul incident se bazeaza, de fapt, pe o neintelegere.

Colonelul Vadim Leiderman, din cadrul aviatiei militare, a revenit in Israel in urma cu cateva zile, dupa ce a fost interogat de autoritatile ruse in legatura cu acuzatiile de spionaj care i-au fost aduse. Acestuia i-a fost recomandat sa paraseasca imediat Rusia, au precizat oficiali israelieni, citati de AFP. Postul public de televiziune israelian a precizat ca Rusia l-a eliberat fara a-l inculpa, data fiind imunitatea sa diplomatica.

Potrivit Ynet, in ultimele zile Israelul s-a straduit sa atenueze tensiunile si sa opreasca gravul incident diplomatic de la escaladare, dar rusii au parut foarte hotarati sa se foloseasca de toate mijloacele posibile pentru a-l expulza pe ofiter. Ynet reaminteste ca atasatii militari joaca un rol de baza in misiunile israeliene din intreaga lume. Pentru ca ei reprezinta Israelul in toate domeniile care tin de securitate si interesele lui de securitate, servesc drept legatura intre armata israeliana si fortele armate ale tarii gazda, reprezinta industria militara israeliana si sunt consilieri ai ambasadorilor israelieni.

Expulzarea unui atasat militar este un episod destul de rar, iar Ierusalimul il trateaza pe acesta drept un eveniment extrem de serios, cu atat mai mult cu cat Israelul are interese de securitate si politice foarte importante in Rusia.



×