x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atena şi-a făcut datoria

Atena şi-a făcut datoria

de Mihaela Matachita    |    04 Mar 2010   •   00:00
Atena şi-a făcut datoria
Sursa foto: Louisa Gouliamaki/Afp/Mediafax

Zguduită grav de criză, Grecia "a luat decizii dificile, care erau necesare pentru ca ţara să iasă din apele agitate ale speculatorilor şi calomniei", iar acum "aşteaptă solidaritatea Uniunii Europene", a afirmat ieri, la Atena, primul-ministru Giorgios Papandreou, după adoptarea măsurilor de austeritate suplimentare cerute de UE.



Subliniind că Atena "şi-a făcut lecţiile", premierul Papandreou a spus că acum aşteaptă "cealaltă parte a acordului", aluzie la Germania mai ales, care se arată reticentă la ideea de a ieşi în faţă pentru a rezolva "tragedia greacă". Şeful Guvernului de la Atena nu a exclus să facă apel la FMI dacă UE nu va ajuta financiar Grecia.

Reacţia europenilor a venit prompt şi doar verbal ieri: preşedintele Eurogrup, Jean Claude Juncker, a reafirmat că Grecia va putea să conteze, dacă va fi necesar, pe ajutorul financiar al partenerilor, iar preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, "s-a felicitat". UE ceruse Greciei măsuri suplimentare pentru a reduce deficitul public de la 12,7% în 2009 la 8,7% din PIB în 2010. Guvernul Papandreou a comunicat că va economisi 4,8 miliarde de euro, prin scăderea salariilor în sectorul public, îngheţarea pensiilor, creşterea TVA la alcool, tutun, carburanţi şi produse de lux.

Conştient de riscurile sociale, el explicase deputaţilor PASOK că ţara se află "într-o situaţie de război" şi a evocat "coşmarul unui faliment în care statul nu va mai putea să plătească nici salariile, nici pensiile".

SOLIDARITATEA UE
Conştienţi de riscul contagiunii crizei în întreaga zonă euro, europenii au plasat Grecia sub tutelă bugetară. Ieri, CE a pledat în favoarea unui sistem de întrajutorare în zona euro, dar, presat să spună care ar fi mijloacele pentru a ajuta Grecia, Barroso a zis: "Instrumentele concrete vor fi prezentate când va veni momentul".

Eventualitatea ca Grecia să apeleze la FMI este o perspectivă pe care unele guverne europene ar putea s-o perceapă ca pe o umilire publică. Dar şi "a face ca amărâţii de pensionari să plătească pentru această criză este o ruşine", a concluzionat Panayotis Vavouyios, preşedintele asociaţiei funcţionarilor publici pensionari eleni.

×
Subiecte în articol: externe criza grecia