x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat cu bombă asupra unui autocar cu turişti israelieni la Burgas, în Bulgaria

Atentat cu bombă asupra unui autocar cu turişti israelieni la Burgas, în Bulgaria

de Marina Constantinoiu    |    18 Iul 2012   •   15:59
Atentat cu bombă asupra unui autocar cu turişti israelieni la Burgas, în Bulgaria

UPDATE 20:00 Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat Iranul ca s-ar afla in spatele atentatului comis miercuri dupa-amiaza in orasul bulgar Burgas, relateaza France Presse.

Explozia produsa in parcarea aeroportului din Burgas a fost precedata de focuri de arma, afirma purtatorul de cuvant al premierului Israelului, citat de AFP. "Au avut loc focuri de arma si un dispozitiv exploziv a fost aruncat intr-un autocar care transporta turisti israelieni", a declarat Ofir Gendelman, purtatorul de cuvant al premierului Benjamin Netanyahu.

Incidentul terorist de la Burgas, soldat cu cel putin sapte morti, potrivit ynetnews.com, a avut loc exact in ziua in care, in 1994, la Buenos Aires (Argentina), a fost comis un alt atentat antiisraelian, soldat cu moartea a 85 de persoane.

Atentatul din 18 iulie 1994 a vizat sediul din Buenos Aires al Asociatiei israeliene de ajutor reciproc (AMIA).

Atacul a fost cel mai grav din istoria Argentinei, tara in care traiesc aproximativ 200.000 de evrei.

UPDATE 19:30 Conform presei bulgare, turistii israelieni venisera pe aeroportul din Burgas la ora 16.50 (16.50, ora Romaniei), cu un avion al companiei Air Via, de la Tel Aviv.

De la aeroport, turistii israelieni s-au imbarcat in autocare si se indreptau spre hoteluri din statiunea Sunny Beach, pe litoralul bulgar al Marii Negre.

La bordul autocarului in care s-a produs explozia erau aproximativ 40 de turisti israelieni.

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a discutat telefonic cu omologul sau bulgar, Nikolai Mladenov. Ministrul pentru Securitate Interna, Yitzhak Aharonovitch si seful Politiei, Yohanan Danino urmaresc evenimentele de la fata locului in cadrul unei celule de criza instituite imediat dupa producerea exploziei.

Surse din securitatea israeliana au declarat pentru ynetnews.com ca nu au existat informatii potrivit carora israelienii care calatoresc in zona ar putea fi tinta unor atacuri teroriste.

Potrivit unor informatii ale presei locale, citate de ynetnews.com, un atentator sinucigas s-ar fi urcat intr-unul dintre cele trei autocare cu turisti israelieni si si-ar fi detonat bomba.

Ministerul de Externe a pregatit deja o echipa de experti pe care o va trimite la Burgas pentru a acorda asistenta autoritatilor locale. Ambasada Israelului din Sofia a fost mobilizata si este gata sa acorde asistenta, inclusiv personal din cadrul echipelor ZAKA, de interventie in cazul dezastrelor, pentru identificarea victimelor si salvarea ranitilor.

Cel putin sapte cetateni israelieni si-au pierdut viata si alti 20 au fost raniti miercuri intr-un atentat cu bomba care a vizat un autocar cu turisti israelieni care se afla pe aeroportul Sarafovo din Burgas, de pe litoralul Marii Negre, in Bulgaria, relateaza ynetnews.com.

Potrivit presei bulgare, explozia s-a produs cand autocarul era inca in terminalul aeroportului Sarafovo. Primarul localitatii, Dimitar Nikolov, a confirmat informatia la postul local de radio.

Ministerul israelian de Externe a instituit o echipa speciala care sa se ocupe de incidentul din Bulgaria, pentru a monitoriza situatia si a organizat imediat o reuniune de urgenta.

Un martor ocular a declarat pentru cotidianul israelian Haaretz ca la bordul unuia dintre autocarele cu turisti israelieni aflate la aeroport s-a produs o explozie, autocarul luand foc.

Un alt martor ocular a declarat pentru postul de televiziune israelian Channel 2, ca autoritatile bulgare au reactionat cu greutate la acest incident, adaugand, potrivit ynetnews.com, ca echipele de salvare si paramedicii 'nu pareau sa fie foarte impresionate de ceea ce s-a intamplat. A luat ceva timp pana sa aduca echipamente pentru stingerea incendiului'.

Politia bulgara afirma ca aeroportul din Burgas a fost inchis, zborurile catre acesta fiind redirectionate catre Varna, potrivit Reuters.

×
Subiecte în articol: bulgaria bombă israelieni turism atentat burgas