x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat cu bombă si atac armat la Oslo: 91 de morţi şi zeci de răniţi

Atentat cu bombă si atac armat la Oslo: 91 de morţi şi zeci de răniţi

de Mediafax    |    Marina Constantinoiu    |    22 Iul 2011   •   14:26
Atentat cu bombă si atac armat la Oslo: 91 de morţi şi zeci de răniţi

Update(17) - Anders Behring Breivik, arestat ieri pentru dublul atac din Norvegia, a fost pus sub acuzare, a anuntat politia de la Oslo. Un oficial din fortele de ordine a declarat ca actiunile norvegianului sunt definite drept terorism. Breivik risca o pedeapsa de pana la 21 de ani de detentie.

Update(16) - Bilantul atentatului cu bomba comis vineri in centrul capitalei norvegiene si al atacului armat din apropiere de Oslo, care a vizat o scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, a crescut la cel putin 91 de morti, anunta AFP.

Update(15): O grupare terorista, Ansar al-Jihad al-Alami (Ajutoarele Jihadului Global), ar fi revendicat atacurile comise vineri la Oslo, potrivit unui analist pe probleme de terorism. Televiziunea norvegiana afirma insa ca gruparea a negat orice responsabilitate, relateaza New York Times. Norvegia este membra NATO si are un mic contingent in Afganistan, fiind una dintre tarile mentionate de Ayman al-Zawahiri, noul lider al retelei al-Qaida, ca potentiale tinte de atacuri. In 2006, ziare norvegiene au difuzat caricaturile daneze cu profetul Mahomed, care i-au infuriat pe musulmani.

Update(14): Guvernul norvegian va tine o reuniune de criza vineri seara, dupa producerea celor doua atacuri sangeroase de la Oslo si din imprejurimi, a anuntat premierul norvegian Jens Stoltenberg. Acesta a acordat un interviu postului de televiziune norvegian NRK, dintr-un loc tinut secret. Mai multi ministri vor participa la aceasta reuniune, a precizat Stoltenberg, adaugand ca se va intalni sI cu liderii principalelor partide politice norvegiene in cursul zilei de sambata, relateaza Normandie News.

Update(13): Politia din Oslo anunta ca are motive serioase sa creada ca atacurile de azi care au lovit Capitala norvegiana au legatura unul cu celalalt, relateaza L’Express. Politia declara ca se teme ca ar putea exista explozibili pe insula Utoya, unde a avut loc atacul armat. Aceste temeri se bazeaza pe marturiile culese de la participantii la scoala de vara a tineretului laburist care avea loc acolo si la care sunt reunite circa 500 de persoane.

Update(12): Explozia de la Oslo s-a soldat cu moartea a sapte persoane si ranirea grava a altor doua, a anuntat politia norvegiana, citata de Le Parisien. Unele organe de presa norvegiene vorbesc insa si despre patru persoane care ar fi fost ucise in atacul cu arma de foc comis la o adunare a tineretului laburist, de pe insula Utoya, de la sud de Oslo. Autorul atacului armat a fost arestat, a confirmat politia, care nu a facut precizari in legatura cu bilantul acestui atac. Martori oculari, interogati de postul de televiziune NKR, au declarat ca cel putin cinci persoane au fost ucise, dar acest lucru nu a fost confirmat.

Reamintim ca este pentru prima oara cand Norvegia, tara membra a NATO si angajata in razboaiele din Afganistan si din Libia, este lovita de un atentat cu bomba.

Update(11): Pe reteaua de socializare Twitter, mai multe persoane, citand martori oculari sau presa locala, au dat asigurari ca atacul era inca in curs la orele 18:45 si ca mai multi participanti la reuniune s-ar fi aruncat in apele marii, pentru a scapa de tirurile atacatorului.

Premierul Jens Stoltenberg, care a participat si el la lucrarile scolii de vara a tineretului laburist se afla acum in siguranta, tinut intr-un loc secret.

Update(10): SkyNews si ziarul norvegian Dagbladet sustin ca in atacul de la adunarea tineretului laburist de pe insula Utoya patru personae si-ar fi pierdut viata. Alte mijloace de informare sustin ca ar fi vorba doar despre cinci persoane ranite. Autorul atacului, care s-a prezentat la fata locului deghizat in politist, ar fi fost arestat, a anuntat televiziunea publica norvegiana NRK, care descrie atacatorul drept "inalt, blond si cu aspect nordic'. Arestarea nu a fost confirmata oficial, precizeaza Europe1. Potrivit postului TV2, care citeaza martori oculari, autorul atacului s-ar fi prezentat la universitatea de vara a tinerilor membri ai Partidului Laburist, spunand ca doreste sa asigure securitatea participantilor, dupa explozia din Capitala norvegiana, ceea ce ar putea presupune ca aceste doua atacuri au fost concertate.

Update(9): Uniunea Europeana condamna "lasitatea" actului de la Oslo. "Condamn in termenii cei mai energici aceste acte de lasitatte care nu au nici un fel de justificare", a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, declarandu-se, intr-un comunicat, "profund socat". Statele Unite, la randul lor, condamna aceste "atentate odioase". "Condamnam aceste acte de violenta odioase", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Heide Bronke Fulton. "Inimile noastre bat alaturi de victime si de familiile acestora. Am contactat Guvernul norvegian, pentru a-i adresa condoleante", a adaugat sursa citata.

Update(8): Presupusul atacator de la scoala de vara a tineretului laburist (partidul la putere), la care participa si premierul Jens Stoltenberg, pe insula Utoya, de la sudul capitalei norvegiene, ar fi fost prins, informeaza Euronews. Un barbat deghizat in politist a atacat cu focuri de arma participantii la aceasta reuniune, la care sunt prezente circa 500 de persoane. Potrivit Reuters, la locul faptei ar fi fost retinuta o persoana, posibil chiar atacatorul.

Update(7): Politia norvegiana nu are nici o pista in legatura cu atacurile de vineri. "Nu avem nici o teorie pe care sa o favorizam, nu avem nici macar o ipoteza de lucru", a anuntat politia. Euronews precizeaza ca politia locala norvegiana nu este dotata cu armament, pentru a avea acces la acesta fiind nevoie de o serie de decizii speciale. Mai multi tineri participanti la universitatea de vara a tineretului laburist care se desfasura pe insula Utoya, de la sud de Oslo, asteapta acum baricadati sosirea politiei la fata locului.

Update(6): Politia norvegiana a organizat o conferinta de presa, oferind date despre incidentele de vineri si transmitand sfaturi populatiei. Astfel, politia a cerut cetatenilor Capitalei Oslo sa evite sa-si paraseasca domiciliile in cursul serii. Potrivit postului norvegian de televiziune NRK, politia ar fi in cautarea unei bombe in apropierea postului de televiziune TV2 si ar fi ordonat evacuarea populatiei din zona, care este situata in apropierea locului primei explozii. In plus, politia a cerut populatiei sa ramana departe de centrul capitalei si sa utilizeze telefoanele portabile minimum posibil.

Update(5): Un incident armat a avut loc, tot astazi, in cursul unei reuniuni a Partidului Laburist din Norvegia, imediat dupa atentatul de la Oslo, informeaza AFP. Un barbat deghizat in politist a deschis focul la adunarea tineretului laburist norvegian, la care participa si premierul Jens Stoltenberg, precizeaza BBC. Patru persoane si-ar fi pierdut viata in schimbul de focuri care a avut loc la adunarea tineretului laburist norvegian, care se desfasura pe insula Utoya, de la sud de Oslo, relateaza 20minutes.fr. Premierul Jens Stoltenberg a confirmat ca un barbat deghizat in politist a deschis focul la reuniunea anuala a tineretului laburist, la care premierul participa. Politia a trimis cateva vase in larg, dupa ce s-au primit informatii potrivit carora mai multe persoane ar fi fost vazute parasind inot insula Utoya.

Update(4): Ambasada Romaniei la Oslo se afla in legatura permanenta cu Ministerul de Externe si cu Politia norvegiena pentru a verifica daca exista romani afectati de exploziile produse vineri dupa-amiaza. "Deocamdata nu exista date in acest sens", a precizat Ministerul roman de Externe, solicitat de Mediafax sa mentioneze daca exista victime cetateni romani in urma exploziilor. Potrivit datelor MAE, in Norvegia exista o comunitate de romani formata din 7.000 de persoane.

Update(3): Premierul Norvegiei califica situatia drept 'extrem de grava'

Premierul norvegian Jens Stoltenberg a spus ca este in siguranta in urma exploziei puternice care a avut loc vineri in apropierea sediilor Executivului si alealtor cladiri guvernamentale din centrul capitalei Oslo si a calificat situatia ca fiind 'extrem de grava', relateaza AFP si Reuters.

Intr-un interviu telefonic pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen, seful Guvernului a spus ca toti ministrii par sa fie in siguranta. El a precizat ca, la recomandarea politiei, nu poate dezvalui locul unde se afla. Stoltenberg a subliniat de asemenea ca este prea devreme pentru a se puteaspune daca a fost vorba de un atac terorist.Potrivit unor surse din cadrul ambasadei SUA la Oslo, citate de agentia ABD News, preluata de RIA Novosti, la originea exploziei s-ar fi aflat o masina capcana. Purtatorul de cuvant al politiei a indicat ca un vehicul a fost vazut circuland cu mare viteza cu putin timp inainte de explozie, fara a putea confirma daca a fost vorba de o masina capcana.Toate strazile din centru au fost blocate, iar fortele de securitate au evacuat toate persoanele din cladirile din zona, de teama unei noi explozii, relateaza BBC News. Cainii politiei cautau alte posibile dispozitive explozive, in timp ce pompierii se luptau cu flacarile intr-un peisaj dezolant.Este pentru prima data cand Norvegia, tara membra a NATO si participanta cu trupe la misiunile din Afganistan si Libia, este lovita de un atentat. Pana in prezent nimeni nu a revendicat atacul.Imaginile televiziunilor norvegiene au aratat sediul guvernului si alte imobile puternic avariate, trotuare pline cu cioburi de sticla, fum ridicat deasupra cartierului si numeroase ambulante

Update(2): Zeci de persoane au fost spitalizate, avand rani mai mult sau mai putin grave – a precizat un purtator de cuvant al politiei norvegiene. El a mai declarat ca un vehicul a fost vazut circuland cu mare viteza putin inaintea exploziei, dar nu a putut confirma ca era vorba de o masina-capcana.

'Sunt cioburi peste tot, e un haos total. Ferestrele tuturor imobilelor din jur au fost spulberate', povestea un martor, adaugand ca in primul moment a avut impresia ca e cutremur.

Este pentru prima data cand Norvegia, tara membra NATO implicata in Afganistan si Libia, este lovita de un atentat.

Locul in care s-a produs explozia este de obicei foarte aglomerat. Din fericire, insa, in aceasta perioada multi locuitori sunt in vacanta sau in afara orasului. Deflagratia s-a produs la ora locala 15:26.

Update(1): Politia norvegiana a anuntat ca explozia de vineri, care s-a produs in apropierea sediului Guvernului de la Oslo s-a soldat cu doi morti si opt raniti, fiind provocata de o bomba, relateaza Le Figaro in editia online.

Este o premiera nefasta in Norvegia, stat implicat, insa, in importante negocieri de pace in special intre israelieni si palestinieni.

Seful Executivului norvegian, Jens Stoltenberg, nu se afla in cladire in momentul producerii deflagratiei. Pentru moment, din informatiile difuzate, nu exista date despre o eventuala revendicare a atacului, iar autoritatile refuza sa comenteze faptele.

"Sunt cioburi de sticla peste tot, au fost sparte ferestrele cladirilor din zona", povestesc martorii oculari. La aceasta ora, accesul pe strazile din centrul orasului a fost blocat de Armata.

Cand s-a produs explozia, Ingunn Andersen, jurnalist la postul de radio NRK, a crezut ca este vorba despre un cutremur, dupa cum a povestit redactorilor de la Le Parisien. Deflagratia s-ar fi produs, potrivit politiei, in apropiere sediului Ministerului de Finante, in imediata apropiere a cladirii care adaposteste sediul premierului norvegian si a unei alte cladiri ocupate de redactia Verdens Gang (VG), tabloidul cu cel mai mare tiraj din tara.

"Sunt sparte ferestrele de la cladirea care gazduieste sediul VG si de la sediul Guvernului. Sunt persoane ranite si insangerate, care zac pe strada" , a declarat Ingunn Andersen, citata de cotidianul Le Parisien. Fotografii realizate imediat dupa explozie in apropierea sediului VG si imaginile prezentate de televiziunile norvegiene prezinta cladiri puternic afectate de suflul exploziei si trotuare pline de cioburi de sticla, fum provenind de la cartierul guvernamental si cateva ambulante sosite la fata locului, pentru a evacua ranitii.

×
Subiecte în articol: guvern Norvegia explozie oslo