x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat dejucat în Franţa: Cele trei suspecte erau 'teleghidate' de jihadişti din Siria

Atentat dejucat în Franţa: Cele trei suspecte erau 'teleghidate' de jihadişti din Siria

09 Sep 2016   •   21:20
Atentat dejucat în Franţa: Cele trei suspecte erau 'teleghidate' de jihadişti din Siria

Cele trei tinere arestate de poliţia franceză după descoperirea unei maşini pline cu butelii cu gaz, la Paris, şi care intenţionau să comită un atentat erau coordonate direct din Siria de militanţi ai grupării Stat Islamic (SI), a declarat vineri, la o conferinţă de presă, procurorul Parisului, François Molins, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

El a mai precizat că există conexiuni între persoanele arestate joi în cadrul acestei anchete şi alte atacuri jihadiste comise în Franţa, cum a fost cel în care un preot a fost ucis într-o biserică din Normandia şi cel soldat cu uciderea unui poliţist şi a soţiei sale la Magnanville, aproape de Paris.

'Organizaţia teroristă foloseşte nu doar bărbaţi, ci şi femei, tinere care se cunosc şi îşi organizează proiectul în mediul virtual', iar 'comando-ul' celor trei femei era 'teleghidat' de jihadişti din Siria, a menţionat procurorul.

Poliţia franceză a dejucat săptămâna trecută un nou atentat jihadist, după ce a descoperit la Paris, în faţa Catedralei Notre Dame, o maşină încărcată cu butelii cu gaz. Ulterior au fost arestate în localitatea Boussy-Saint-Antoine (la 25 de km sud de Paris) trei tinere radicalizate, respectiv suspecta principală, Ines Madani, în vârstă de 19 ani, împreună cu două presupuse complice.

Una dintre complice, în vârstă de 23 de ani, era 'fosta logodnică' a jihadistului care a comis atacul de la Magnanville, apoi a celui care a decapitat un preot într-o biserică din Normandia, iar un tânăr în vârstă de 22 de ani, arestat tot joi, este fratele uneia dintre persoanele inculpate în cadrul anchetei de la Magnanville, a mai precizat procurorul.

Potrivit televiziunii belgiene RTBF, Ines Madani se afla în atenţia serviciilor antiteroriste din Belgia, întrucât avea contacte cu belgieni radicalizaţi proveniţi din regiunea Charleroi şi care intenţionau să plece în Siria, unii dintre ei fiind probabil recrutaţi chiar de ea.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta atentat jihadisti siria