x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa, din nou sub teroare. Atentat după patru luni de alertă

Europa, din nou sub teroare. Atentat după patru luni de alertă

de Irina Stoica    |    22 Mar 2016   •   23:25
Europa, din nou sub teroare. Atentat după patru luni de alertă

Este a doua oară în ultimele patru luni când Belgia este în alertă teroristă la nivel maxim. Ameninţarea la adresa securităţii este serioasă, iar un atac terorist, iminent. În aceeaşi situaţie era ţara în data de 21 noiembrie 2015, după o serie de atacuri coordonate, puse la cale chiar în Belgia, care au făcut 130 de victime la Paris. Şase zile a durat atunci alerta maximă. Apoi, instituţia care coordonează analiza nivelului de pericol (OCAM) a redus-o la penultima treaptă – nivelul 3. Practic, de la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles se trăieşte în condiţii de criză de securitate. Ameninţarea teroristă este „posibilă şi probabilă”. Chiar și în aceste condiţii, celula teroristă coordonată de Salah Abdeslam a pregătit atacuri soldate cu zeci de victime. Şi a executat aceste atacuri în timp ce Abdeslam dădea cu subsemnatul în faţa procurorilor.

Arestarea lui părea o grea lovitură dată celulei teroriste din capitala Belgiei. “Punea la cale ceva la Bruxelles. Am remarcat şi că îşi formase o reţea de oameni noi”, spunea ministrul de Externe al Belgiei cu doar două zile înainte de atacurile de la aeroport şi metrou. Ce nu ştiau autorităţile era cât de bine pregătiţi sunt teroriştii să îşi pună planul în aplicare şi în lipsa celui care îi coordona. Asta arată noul chip al extremismului islamist contemporan din Europa, potrivit unei analize publicate de The Guardian. Abdeslam nu ar fi reuşit să rămână ascuns timp de patru luni şi să le scape printre degete anchetatorilor fără sprijinul a zeci, dacă nu sute de persoane. “Nu este vorba despre așa-zişi lupi singuratici, ci de persoane bine înrădăcinate în comunităţi sau cartiere. Fie împărtăşesc cauzele extremiste ale atacatorilor, fie le acordă sprijin pentru că le sunt rude sau prieteni”, notează publicaţia britanică.

La nivelul maxim de securitate, metroul, şcolile şi universităţile sunt închise. Programul şi traseele din cadrul reţelei de transport în comun suferă modificări, iar concertele, spectacolele, întrecerile sportive sunt anulate. Pe străzi patrulează, în afară de poliţişti, membri ai trupelor speciale sau militari care au dreptul să instituie filtre şi controale de securitate şi verifică identitatea oricărei persoane pe care ar considera-o drept suspectă. Măsurile din cadrul nivelului 3 nu sunt la fel de clar descrise. „Se iau măsuri de securitate suplimentare, dar e imposibil de ştiut cu exactitate ce decid autorităţile. Se ştie că anumite zone fac obiectul unei supravegheri sporite, iar forţele de ordine sunt mai bine echipate şi protejate”, notează jurnaliştii de la postul RTFB.

 

×