x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat în catedrala ortodoxă coptă din Cairo: Cel puţin 25 de morţi, printre care și copii, şi aproape 50 de răniţi

Atentat în catedrala ortodoxă coptă din Cairo: Cel puţin 25 de morţi, printre care și copii, şi aproape 50 de răniţi

11 Dec 2016   •   14:26
Atentat în catedrala ortodoxă coptă din Cairo: Cel puţin 25 de morţi, printre care și copii, şi aproape 50 de răniţi
Sursa foto: FOTO - Arhivă

Bilanţul victimelor exploziei produse duminică în catedrala coptă din Cairo a ajuns la cel puţin 25 de morţi, în majoritate femei, şi 49 de răniţi, a anunţat televiziunea de stat egipteană, citându-l pe ministrul sănătăţii, Ahmed Emad al-Din, transmit Reuters şi DPA.

Potrivit unor surse de securitate, citate de Reuters, printre cei decedaţi se află cel puţin şase copii.

Explozia a avut loc în jurul orei locale 10:00 (08:00 GMT).

Atentatul nu a fost deocamdată revendicat, dar a fost salutat pe reţelele de socializare de susţinători ai organizaţiei jihadiste Statul Islamic.

Un dispozitiv exploziv ce conţinea în jur de 12 kg de trinitrotoluen a fost detonat în partea de catedrală destinată femeilor, au indicat surse de securitate.

'Imediat ce preotul ne-a chemat să ne pregătim pentru rugăciune, s-a produs explozia', a declarat Emad Shoukry, care se afla în interiorul catedralei în acel moment.

Ortodocşii de rit copt formează aproximativ 10% din populaţia de 90 de milioane de locuitori a Egiptului şi cea mai numeroasă comunitate creştină din Orientul Mijlociu. Ei denunţă însă de multă vreme discriminările la care au fost supuşi sub regimurile egiptene succesive.

Atentatul de duminică a fost condamnat de imamul celei mai înalte instituţii a islamului sunnit din Egipt, Al-Azhar. Potrivit unui comunicat citat de AFP, imamul Ahmed al-Tayeb a calificat atacul drept o 'explozie teroristă infamă care a vizat suflete nevinovate'.

Forţele de securitate egiptene luptă împotriva insurgenţilor islamişti conduşi de ramura grupării Statul Islamic (SI) din nordul Sinaiului, unde sute de soldaţi şi poliţişti au fost ucişi. Insurgenţii au lansat de asemenea atacuri sângeroase la Cairo şi în alte oraşe egiptene.AGERPRES

×
Subiecte în articol: cairo Egipt catedrala ortodoxa