x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE/Afganistan: Cel puţin 80 de morţi şi 231 de răniţi într-un atentat la Kabul revendicat de Stat Islamic

UPDATE/Afganistan: Cel puţin 80 de morţi şi 231 de răniţi într-un atentat la Kabul revendicat de Stat Islamic

23 Iul 2016   •   17:50
UPDATE/Afganistan: Cel puţin 80 de morţi şi 231 de răniţi într-un atentat la Kabul revendicat de Stat Islamic
Sursa foto: FOTO - ARHIVA

UPDATE - Ministerul de Interne din Afganistan a anunţat că bilanţul victimelor atacurilor din Kabul de sâmbătă a crescut la 80 de morţi şi 231 de răniţi, transmite DPA.

Doi atacatori şi-au detonat centurile explozive, în timp ce un al treilea a fost ucis de forţele de securitate, a menţionat ministerul într-un comunicat de presă.

Bilanţul anterior făcea referire la 61 de morţi şi 207 răniţi în multiple atentate care au vizat o manifestaţie paşnică la Kabul a comunităţii hazara. Potrivit DPA, la manifestaţie erau prezente aproximativ 10.000 de persoane.

"Abu Ali, un comandant al grupării Stat Islamic din districtul Achin din Nangarhar, a raportat comandanţilor săi că trei atacatori sinucigaşi şi-au detonat bombele în mijlocul demonstraţiei din Dehmazang", a declarat un oficial afgan din serviciile secrete, sub rezerva anonimatului.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani s-a declarat "profund întristat" de atac şi a anunţat că printre victime se află şi membri ai forţelor de securitate afgane. Şeful guvernului afgan, Abdullah Abdullah, a condamnat "atacul terorist", în timp ce Misiunea NATO şi ambasada SUA la Kabul au calificat atentatul drept "laş".

Stirea initiala - Cel puţin 61 de persoane au fost ucise şi 207 rănite sâmbătă într-un dublu atentat care a vizat o manifestaţie paşnică la Kabul a comunităţii hazara, a anunţat un oficial din Ministerul Sănătăţii din Afganistan, informează DPA.

Câteva mii de manifestanţi aparţinând comunităţii hazara (şiită) din Afganistanul majoritar sunit au defilat în linişte începând de dimineaţă pentru a protesta împotriva unui proiect care presupune construcţia unei linii de înaltă tensiune şi care le-ar traversa teritoriul, în provincia Bamiyan (centru). Pentru liderii hazara, care reprezintă circa 9% din populaţia ţării, acest traseu este un nou semn al discriminării cu care se confruntă comunitatea şi provincia lor, cea mai puţin dezvoltată din Afganistan.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de sâmbătă de la Kabul, potrivit unei ştiri difuzate de agenţia Amaq, apropiată grupării, transmite Reuters. "Doi combatanţi ai Stat Islamic şi-au detonat centurile cu explozibili la o întâlnire a şiiţilor în... oraşul Kabul din Afganistan", a anunţat Amaq într-o alertă.

În acelaşi timp, insurgenţa talibană a transmis că nu se află în spatele atacului. Principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a menţionat într-o declaraţie de presă că mişcarea "nu are niciun fel de implicare în acest atac tragic". El a adăugat că atacul a fost comis de "cercuri inamice".

Sursa: AGERPRES

×