x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat la Sezze-Romano, Italia. Un psihopat îi scoate din cauză pe români

Atentat la Sezze-Romano, Italia. Un psihopat îi scoate din cauză pe români

de Tudor Cires    |    22 Feb 2014   •   17:55
Atentat la Sezze-Romano, Italia. Un psihopat îi scoate din cauză pe români

Incendiu devastator, la Sezze-Romano, în Italia. Șase microbuze școlare au fost incendiate, miercuri seară, în orășelul despre care se spune că ar fi fost fondat de însuși Hercule. Incendiul a fost atât de violent, încât a topit până și o parte din scheletul metalic al vehiculelor. Microbuzele aparțineau primăriei locale și transportau copiii din satele apropiate și din Sezze până la școala din oraș. Potrivit publicației Gazeta Românească, microbuzele erau parcate, peste noapte, într-un garaj al primăriei. Daunele sunt uriaşe, de circa 700.000 de euro, iar 300 de copii din localitate nu mai au cu ce să meargă la şcoală. Vreme de 24 de ore, autorul atentatului a rămas necunoscut, timp în care au circulat o serie de ipoteze, inclusiv cea cu privire la o mână criminală românească. De ce?

Sezze-Romano, orașul italo-român
Sezze-Romano (sau, mai simplu, Sezze) e un oraș aflat la 80 de kilometri de Roma. Istoricii cred că are cel puțin aceeași vârstă cu marea capitală italiană. Sezze are 27.000 de locuitori. Dintre ei, peste 6.000 sunt români; au închiriat cu preponderență casele italienilor din cetatea medievală (încât vechea citadelă pare mai curând românească decât italiană), cu străzi înguste și parfum de epocă, și s-au integrat în societatea locală, acoperind nevoia de forță de muncă din zonă și de la Roma. În cetate, limba română e a doua limbă de comunicare, iar impresia de „oraș românesc” e dată și de numărul mare de magazine în care se vând aceleași produse ca în Vrancea, județul de unde au venit cei mai mulți dintre ei. Datorită acestei situații speciale, presa a numit orașul-vechi Sezze-Rumeno, în loc de Sezze-Romano. I-am întâlnit și noi, luna trecută și chiar ne propunem să publicăm un amplu reportaj despre una dintre cele mai mari aglomerații urbane românești din Italia.

Se caută un vinovat
În ce privește incidental din această săptămână, trebuie spusă că, după incendiul de miercuri, evenimentele au căpătat, repede, o întorsătură și mai ciudată. Ca și cum cineva ar fi încercat să abată atenția carabinierilor anchetatori spre români, ca autori ai incendierii microbuzelor, peste 30 de mașini cu numere românești (dar și câteva italiene) din Sezze au fost vandalizate, aparent în semn de răzbunare. Joi, posesorii acestor autoturisme au găsit roțile tăiate cu cruzime. Un fapt fără precedent pentru întreaga populație românească, aflată de aproape 20 de ani la Sezze.
Nimeni n-a înțeles, însă, de ce anume românii ar fi incendiat microbuzele școlare... Dar vorba s-a propagate. Au fost emise numeroase iopteze, unele chiar incomode pentru români.

O explicație cu iz politic
Un lider politic al românilor din Sezze și din regiunea Lazio, Dorin Briciu, ne declara, în luna ianuarie 2014, că relațiile dintre compatrioții săi și italieni nu au cunoscut niciodată tensiuni, atunci când au fost respectate legile statului. După atentatul de joi, el afirma, însă, citat de Gazeta Românească: „Ar putea ca cineva să profite de această climă tensionată pentru a ne ataca. Sunt mulți italieni care nu au loc de muncă şi ar putea creşte intoleranța față de români, mai ales dacă vina pentru asemenea acte grave, cum a fost incendierea microbuzelor şcolare, ar fi aruncată, chiar fără dovezi, pe seama românilor”.

Românii, cu fruntea sus.
Cercetările întreprinse de carabinieri au avut, spre norocul nostru și al tuturor, un rezultat pe cât de rapid, pe atât de stupefiant. Un psihopat italian de 40 de ani, eliberat cu o săptămână înainte, a fost reținut și, în urma anchetei, este acum considerat autorul incendiului microbuzelor școlare și al vandalizarii autoturismelor. Nu a a fost făcut cunoscut motivul actelor sale. El se află, acum, în arestul poliției italiene.
Zaharia Chivu, un român originar din Vrancea care trăiește în Sezze de peste 15 ani, ne-a relatat că, după tensiunea din ultimele zile, la Sezze toată lumea se simte ușurată. Autoritățile au găsit făptașul, localnicii italieni au înțeles că nu au fost ținta unei conspirații din afară, iar românii au respirat și ei ușurați că, și de data aceasta, adevărul a ieșit la lumină, eliminându-i din cercul de suspecți în care, din păcate, ai noștri, cei din străinătate, intră, de regulă, atunci când are loc un eveniment nefericit.

×
Subiecte în articol: emigranţi italia Sezze