x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate în Noua Zeelandă: Premierul Jacinda Ardern cere o soluţie globală pentru violenţa în reţelele sociale

Atentate în Noua Zeelandă: Premierul Jacinda Ardern cere o soluţie globală pentru violenţa în reţelele sociale

13 Mai 2019   •   13:55
Atentate în Noua Zeelandă: Premierul Jacinda Ardern cere o soluţie globală pentru violenţa în reţelele sociale

Şefa guvernului neozeelandez, Jacinda Ardern, a cerut luni o soluţie globală pentru a stopa răspândirea materialelor teroriste sau de violenţă extremă pe reţelele sociale, aşa cum s-a întâmplat pe timpul derulării atacului terorist asupra a două moschei, comis la Christchurch, pe 15 martie, transmite EFE.

"Companiile de reţele sociale sunt platforme globale, de aceea şi răspunsul nostru trebuie să fie global", a spus Ardern într-un video difuzat pe reţelele sociale înainte de plecarea sa spre Paris, unde va prezida alături de preşedintele francez, Emmanuel Macron, o reuniune pe această temă, pe 15 mai.

La reuniune vor lua parte lideri din întreaga lume şi reprezentanţi ai companiilor tehnologice care vor fi invitaţi să se alăture "Apelului din Christchurch" pentru a se angaja să elimine conţinutul extremist violent de pe internet, care, pentru Ardern, reprezintă începutul unei iniţiative pentru care speră să obţină în viitor mai mult sprijin din partea companiilor şi guvernelor.

Politiciana laburistă a explicat că atentatul din 15 martie a fost unic în felul său, deoarece australianul Brenton Tarrant a transmis timp de 17 minute cum trăgea direct în oameni cu arme semiautomate, ucigând 50 de musulmani, în două moschei din oraşul Christchurch.

"Acesta a fost un act terorist conceput pentru a deveni viral, teroristul l-a transmis în direct şi, după atac, videoclipul a fost modificat de mai multe ori pentru a evita ştergerea sa automată", a precizat Ardern, amintind că acesta a fost distribuit de peste 1,5 milioane ori doar pe Facebook.

În acest mod, a continuat ea, mulţi neozeelandezi au urmărit videoclipul "nu pentru că neapărat l-au căutat, ci din cauza proliferării sale extreme", a mai spus Ardern, argumentând necesitatea luării unor măsuri pentru evitarea distribuirii de conţinut terorist sau de violenţă extremă pe internet.

Dar prim-ministrul neozeelandez a subliniat că măsurile ce vor fi adoptate, care includ soluţii tehnologice, vor trebui să asigure menţinerea unui internet "liber, deschis şi accesibil" pentru utilizatori.

AGERPRES

×