x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate / Londra a fost avertizata

Atentate / Londra a fost avertizata

de Ana Ilie    |    12 Iul 2005   •   00:00
Atentate / Londra a fost avertizata

Celulele Al-Qaeda din Europa au fost „ndemnate", printr-un mesaj, nca din data de 29 mai, sa declanseze atacuri asupra occidentalilor.

Celulele Al-Qaeda din Europa au fost "indemnate" inca de la data de 29 mai sa declanseze atacuri asupra occidentalilor. Prima lovitura a "mujahedinilor", ca urmare a acestui mesaj, a avut loc joi, la Londra.

Atentatele de la Londra au fost pregatite si anuntate de mult de catre reteaua terorista Al-Qaeda. Potrivit presei spaniole, o grupare afiliata retelei Al-Qaeda a anuntat inca de la data de 29 mai faptul ca pregateste o serie de atacuri devastatoare asupra cetatenilor tarilor occidentale.
Cotidianul El Mundo aminteste ca reteaua Al-Qaeda a ordonat atacarea Europei intr-un mesaj difuzat la 29 mai pe Internet. In urma cu cateva zile, serviciile secrete spaniole au predat mesajul in limba araba, semnat de catre "Brigazile Abu Hafs al-Masri - Divizia din Europa", omologilor lor britanici, implicati in ancheta atentatelor in serie din capitala Marii Britanii de joia trecuta. Gruparea "Brigazile Abu Hafs al-Masri - Divizia Europa" este autoarea celei de-a doua revendicari a atentatelor din Londra si si-a mai asumat responsabilitatea si pentru atacurile de la Madrid si Istanbul.

TEXTUL. Mesajul, aparut pe site-ul de Internet www.al-ansar.tk, este intitulat "Scrisoare catre mujahedinii din Europa" si cere direct lansarea de atacuri nemiloase asupra crestinilor. "Adevarata fata a cruciatului necredincios a iesit la iveala. Le cerem insistent mujahedinilor din intreaga lume sa lanseze atacuri, dupa razboiul necredinciosilor si profanarea Coranului", se spune in text.

"Serviciile secrete spaniole sunt de parere ca acest apel la atacuri are legatura cu atentatele din Londra", detaliaza El Mundo, care sustine ca, dupa atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid, serviciile secrete spaniole monitorizeaza toate comunicatele semnate de "Brigazile Abu Hafs al-Masri - Divizia Europa".

DIFICULTATE. Aceasta este doar una dintre pistele pe care le urmaresc anchetatorii britanici, in incercarea lor de a gasi teroristii care au dus la indeplinire atacurile de la data de 7 iulie din Londra. Insa expertii sunt de acord ca este o sarcina dificila, deoarece denumirea "Al-Qaeda din Europa" reprezinta mai mult decat o organizatie. Potrivit unor specialisti citati de AFP, este vorba despre un paravan care ascunde o realitate complexa - retele in miscare, celule autonome, in care infiltrarea este dificila.
Acestia mai sustin ca, in pofida faptului ca aceasta semnatura a fost gasita pe Internet la sfarsitul unei revendicari a atentatelor de la Londra, nimic nu demonstreaza ca Ossama ben Laden si colaboratorii sai ar avea o legatura cu autorii masacrului, in afara de cea ideologica. In aceste conditii, este greu de luptat impotriva unei miscari fara ierarhie si fara o organizare clara.

EXPERTII
Expertul Alex Standish, de la Jane’s Intelligence Review, sustine ca "exista doua tipuri de celule Al-Qaeda in Marea Britanie. Una are membri originari din Africa de Nord, cealalta din Orientul Mijlociu. Insa intrebarea este: mai exista un al treilea grup, necunoscut? Acesta ar reprezenta adevaratul pericol". Un alt expert britanic, citat de AFP, Simon Sole, este de parere ca "autorii atacurilor de joi au fost alesi, indoctrinati si antrenati in comunitatile lor, in Marea Britanie". Si expertul francez Xavier Raufer are o opinie similara. "Al-Qaeda in Europa inseamna oameni care, la nivel absolut local, sunt indignati de ceea ce vad la televizor despre Israel sau Irak. Ei sfarsesc prin a crede ca exista o conspiratie impotriva Islamului si decid sa actioneze. Majoritatea se descurajeaza in timp, altele se dizolva", a explicat el.
×
Subiecte în articol: externe londra europa al-