x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatele de la Madrid - Pedepse de 311.865 de ani

Atentatele de la Madrid - Pedepse de 311.865 de ani

de Anca Aldea    |    01 Noi 2007   •   00:00
Atentatele de la Madrid - Pedepse de 311.865 de ani
Sursa foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/

Justiţia spaniolă a dat ieri verdictul in cazul celor 28 de suspecţi acuzaţi de participare la atacurile teroriste de la Madrid, din martie 2004, unde şi-au pierdut viaţa şi cetăţeni romăni.

Dintre cei 28 de inculpaţi, 21 au fost condamnaţi şi şapte achitaţi. Printre aceştia din urmă se află şi unul dintre organizatorii atacurilor. Trei dintre invinuiţi - marocanii Jamal Zougan (34 de ani), unul dintre militanţii care au plasat bombele in trenuri, Othman el-Gnaoui (32 de ani) şi spaniolul Jose Emilio Suarez Trashorras (31 de ani) - au pledat vinovat la acuzaţiile de asasinat şi tentative de asasinate teroriste.

Cei trei, consideraţi "colaboratori necesari" pentru comiterea atentatelor, vor face inchisoare pe viaţă. Alţi doi inculpaţi, marocanii Youssef Belhadj (31 de ani) şi Hassan al-Haski (44 de ani), consideraţi organizatori ai atacurilor, au fost condamnaţi la 20 de ani de inchisoare pentru apartenenţă la o grupare teroristă.


28 DE INCULPAŢI. Audienţa Naţională, instanţa care s-a ocupat de acest caz, a cerut impotriva celor 28 de inculpaţi pedepse care totalizează 311.865 de ani de inchisoare, limitate in practică la 40 de ani pentru fiecare. Pe lăngă cei 28, din grupul terorist au mai făcut parte şapte persoane, care s-au sinucis după trei săptămăni de la atentate.


Tribunalul a achitat şapte dintre inculpaţi. Intre aceştia se află Rabei Osman Sayed Ahmed (36 de ani), cunoscut sub numele de Mohamed Egipteanul şi considerat unul dintre cei trei organizatori ai atacurilor de la 11 martie 2004, cănd zece bombe au explodat aproape simultan in patru trenuri pline de navetişti. In acea zi de 11 martie, 191 de oameni, printre care şi 16 romăni, au fost ucişi şi cel puţin 1.800 au fost răniţi.

×
Subiecte în articol: externe