x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atenţie, nuntă la apă!

Atenţie, nuntă la apă!

de Irina Cristea    |    26 Apr 2011   •   20:16
Atenţie, nuntă la apă!
Sursa foto: Andrew Winning/Reuters

162525-reutersandrew-winning2011-04-26t112457z-1729148848-lm1e74q0vn801-rtrmadp-3-britain.jpgUn oaspete nepoftit şi nedorit ame­nin­ţă să strice elaboratele planuri pentru nunta prinţului William cu Kate Middleton. Este vorba despre deja faimoasa vreme urâtă cu care cei care trăiesc în Marea Britanie sunt deja obişnuiţi. După săptămâni de zvo­­nuri şi predicţii care de care mai fan­teziste, ieri a venit „verdictul” din par­tea serviciului naţional de meteorologie. Iar viitorul apropiat nu sună bine din punct de vedere meteo. Cea mai aşteptată nuntă regală a ultimilor ani va avea loc pe o vreme înnorată şi cel puţin răcoroasă (dacă nu de-a drep­tul rece) şi cu posibile reprize de ploa­ie.

Presa din Regatul Unit face ape­luri aproape disperate la înţelepciunea populară, citând aproape ob­se­siv zicala potrivit căreia ploaia la nun­tă e semn de belşug, mariaj feri­cit şi câte şi mai câte. Slabă consolare pentru curioşii care vor avea de stat ore-n şir în stradă în aşteptarea coloanei nupţiale. Sau pentru opera­to­rii de turism care se tem că miliar­de­le de telespectatori din toată lumea care vor privi nunta la televizor vor rămâne convinşi că, oricum ai da-o, Marea Britanie e o ţară cu vreme urâ­tă pe care n-are nici un sens s-o vizi­tezi decât dacă vrei să pici în vreo depresie şi ai nevoie de un mic ajutor.

O ploaie ar fi extrem de nepotrivi­tă şi pentru regimentul de cavalerie care asigură escorta. Pantalonii şi mănuşile lor trebuie să fie de un alb imaculat, motiv pentru care membrii regimentului obişnuiesc să le ungă cu o substanţă solubilă în apă...
Vremea neprietenoasă le va pica prost şi celor 1.900 de oaspeţi (ce­le­brităţi, miliardari, capete încoronate), celor 5.000 de jurnalişti acredi­taţi la eveniment (dintre care 550 numai de la BBC), celor 200.000 de persoane aşteptate să umple faimosul Hyde Park sau celor 600.000 de turişti care ar urma să sosească la Londra până vineri.


Pază strânsă
Cel puţin 5.000 de ofiţeri de poliţie vor fi „la datorie” în ziua nunţii regale. „Ne vom asigura că nun­ta prinţului William cu Kate Middleton va avea loc în condiţii de deplină siguranţă”, a declarat, pentru BBC, coordonatorul amplei desfăşurări de forţe. Christine Jones a precizat că nu există la acest moment nici o ame­nin­ţare concretă, dar a precizat că 60 de persoane cunoscute drept „oi ne­gre” pentru forţele de securitate nu vor avea voie să calce în Londra în ziua nunţii. Poliţia Metropolitană a refuzat, de asemenea, să acorde autorizaţie pentru un protest pe care un grup radical musulman – Muslims against Crusades – dorea să-l organizeze chiar vineri în apropiere de Catedrala Westminster. Autorităţile le-au cerut oamenilor să fie „ochii şi urechile” poliţiştilor, încurajându-i să le comunice oamenilor legii detalii despre orice eveniment sau incident ce li se pare suspect. În afară de echipajele detaşate în stradă, forţele de securitate au pregătit şi 70-80 de unităţi speciale de pază pentru VIP-uri.

Popularitate virtuală
Cuvintele „Royal Wedding” sunt tastate o dată la zece secunde pe motoa­re­le de căutare online. Cel puţin aşa indică un studiu realizat de firma britanică Greenlight şi citat de AFP. Cercetarea mai arată că zilnic sunt publicate, în medie, 9.000 de comentarii pe această temă şi că cele pozitive sunt de şase ori mai frecvente decât cele negative. Casa Regală a mizat intens pe noile tehnologii şi pe platformele de socializare pentru a stimula interesul maselor faţă de nuntă, iar strategia pare să fi funcţionat. Nunta are un site oficial cu milioane de accesări, o pagină pe Facebook la care s-au înscris 350.000 de persoane şi un cont pe Twitter cu 30.000 de „adepţi”.

Pariu pe tiară
Pentru britanicii pasionaţi de pariuri, nici o provocare nu e prea mare. Astfel, o englezoaică a pariat că frumoasa Kate va purta la nuntă tiara reginei, devenind prima mireasă regală fără „pedigree nobil” care poartă preţioasa coroniţă cu diamante. Femeia are şansa de a câştiga peste 70.000 de lire sterline la o „investiţie” de 6.000 de lire. Iniţial, pariul ei nu a fost acceptat de o casă de pariuri din Ascot, pe motiv că femeia ar fi avut informaţii „din interior” şi că merge la sigur cu acest pronostic. Nevrând să se dea bătută, femeia s-a urcat în maşină şi s-a dus cu tot cu pariu în altă localitate. Pronosticul ei a fost acceptat, dar respectiva casă nu mai primeşte alte pariuri privind podoaba pe care Kate o va purta pe cap. Tiara reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost creată în 1919 şi transmisă din generaţie în generaţie. Cel mai recent a fost purtată de  prinţesa Anne, fiica reginei, în 1973.

×
Subiecte în articol: externe