x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Au tras în oameni care nu luptau, ci doar încercau să fugă”.

„Au tras în oameni care nu luptau, ci doar încercau să fugă”.

de Anca Aldea    |    14 Iun 2011   •   21:00
„Au tras în oameni care nu luptau, ci doar încercau să fugă”.

Criza umanitara din Siria a atins proportii impresionante. Peste zece mii de oameni au trecut pana acum granita cu Turcia pentru a cauta 'dincolo' un trai mai bun. Sirienii fug cu miile din fata actelor de reprimare comise de regimul presedintelui Bashar al-Assad.

Intr-un articol in exclusivitate publicat de site-ul Inde­pen­dent.co.uk, autorii, doi jurnalisti aflati in Siria, povestesc despre saracia lucie pe care sunt nevoiti sa o suporte copiii, tinerii, batranii in drumul lor spre granita turca. Merg in grupuri mai mari sau mai mici, se odihnesc sub cerul liber sau in spatele masinii. Multi nu au hrana, nu au apa. Uneori, apa unui rau acoperit cu resturi si gu­noaie este folosita si pentru adapatul animalelor, si pentru spalatul oamenilor si al hainelor, si pentru baut. Cateva marturii ale unor oameni care au trait experiente cutremuratoare au fost surprinse de reporterii The Independent: 'Daca ma prind, o sa ma omoare. Se intampla lucruri in­grozitoare: am vazut oameni im­puscati fara nici un motiv. Ei m-ar putea omori si pe mine doar pentru ca am vazut crimele «din interior»', povesteste Ismail Sher Saleh, un tanar in varsta de 25 de ani, fost sergent de infanterie, care a dezertat zilele trecute si care traieste cu o spaima imensa in suflet, aceea de a fi vanat si ucis de politia secreta sau de proprii lui colegi de unitate.

Halima Um Qais apasa tare capul fetitei sale. O panseaza, caci micuta e ranita: 'Ceva mare a explodat nu departe de casa noastra, eu am fost ranita de ceva care a venit din aer. Suntem saraci, suntem fermieri – nu stiu de ce ne-au bombardat. Incercam sa ne ducem fetita la spital in Turcia. Suntem ingrijorati ca rana ar putea fi serioasa'.

Dincolo de frontiera, intr-o tabara de refugiati neincapatoare, un barbat desirat controleaza actele de identitate. Ghidul celor doi jurnalisti de la The Independent a fost luat la in­trebari: 'Va rugam sa ne scuzati. Trebuie sa fim foarte atenti cu spionii. Soldatii regimului nu sunt departe de noi. Ar putea veni aici', a raspuns, fara sa fie intrebat, omul inalt, care pazeste tabara. Circula zvonuri ca unii refugiati au asupra lor arme automate si lansatoare de grenade. Zvo­nurile sunt dezmintite de paznicul inalt.

'Cel putin, suntem in viata. Nu ne-a mai ramas nimic aici. Au folosit arme si elicoptere impotriva noastra. Zburau la joasa altitudine, ca sa vada unde sunt oamenii pe care sa-i impuste. Au tras in oameni care nu luptau, ci doar incercau sa fuga', povesteste Siraz Abdullah, in varsta de 19 ani.

×
Subiecte în articol: externe