x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AUDIENŢĂ-MONSTRU pe site-urile care au spart embargoul rezultatelor exit-poll din Franţa. Chiar Agenţia FRANCE PRESSE este anchetată de Parchet

AUDIENŢĂ-MONSTRU pe site-urile care au spart embargoul rezultatelor exit-poll din Franţa. Chiar Agenţia FRANCE PRESSE este anchetată de Parchet

23 Apr 2012   •   08:10
AUDIENŢĂ-MONSTRU pe site-urile care au spart embargoul rezultatelor exit-poll din Franţa. Chiar Agenţia FRANCE PRESSE este anchetată de Parchet

'Cum se poate imagina ca abonatii nostri ar putea primi informatii despre alegerile din Franta de la concurentii nostri internationali, inainte de a fi informati de AFP. Ar fi fost un non-sens jurnalistic, daca procedam altfel'. Aceasta a fost replica directorului general al Agentiei France Presse, care este acuzata ca a difuzat rezultatele exit poll inaintea inchiderii urnelor – lucru interzis de lege.

Mai multe institutii de presa straine au spart duminica, in timpul primului tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Frantei, embargoul informational impus pana la ora locala 20.

Parchetul din Paris a fost sesizat de Comisia sondajelor, care a denuntat 'faptele delictuale'. Imediat, a fost deschisa o ancheta care vizeaza AFP, doua institutii de presa belgiene, una elvetiana, un site din Noua Zeelanda si un ziarist belgian care a difuzat estimarile pe Tweter – scrie Le Figaro, in editia electronica de astazi.

Embargoul a fost incalcat duminica, incepand cu ora pranzului, iar site-urile francofone straine care au facut-o au inregistrat 'audiente inedite'. De exemplu, intre intervalul 19 – 19:30, site-ul RTBF (Radio Television Belge Francophone) a contabilizat 180.000 de utilizatori conectati – de 80 de ori peste valorile normale ale unei zile de duminica. traficul pe site-ul ziarului belgial Le Soir 'a decolat' in cursul dupa-amiezei, atingand la ora 19 un varf de 65.000 de utilzatori conectati simultan. Un internaut din doi nu s-a mai putut conecta la Le Soir, din cauza asaltului.

Cum rezultatele au 'rasuflat' pe mai multe site-uri importante, AFP a decis sa transmita la randul sau estimarile, dar numai clientilor din media. Prima stire AFP, de la ora locala 18:46, anunta calificarea in finala pentru Elisee a lui Nicolas Sarkozy si Francois Hollande.

'Noi ne-am anuntat regulile de joc cu doua zile inainte, nu am rupt embargoul , dar cand acesta a fost rupt, ne-am facut datoria', a spus directorul general AFP, citat de Le Figaro.

Intr-o nota catre abonatii sai, transmisa in cursul diminetii de duminca, AFP avertiza ca 'difuzarea acestor informatii catre marele public este responsabilitatea clientilor'.

×