x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aurora boreală ar putea fi vizibilă din Marea Britanie

Aurora boreală ar putea fi vizibilă din Marea Britanie

22 Mar 2019   •   14:40
Aurora boreală ar putea fi vizibilă din Marea Britanie

Luminile Nordului ar putea fi observate, sâmbătă noapte, din Marea Britanie, în urma efectelor unei erupţii solare recente care se apropie de Pământ, conform prognozelor citate vineri de Press Association. 

Fenomenul, cunoscut sub numele de aurora boreală, ar putea fi vizibil din Scoţia, a indicat Met Office. 

În regiunea Glasgow şi Edinburgh, cerul va fi în mare parte acoperit de nori în noaptea de sâmbătă spre duminică, însă există şanse să se însenineze temporar şi să poată fi observate Luminile Nordului. 

Spre nord, în regiunea Highlands, sau spre est, în Dundee şi Aberdeen, cerul va fi în mare parte senin, au precizat meteorologii britanici. 

Luminile Nordului sunt create de perturbaţii apărute în magnetosfera Pământului provocate de un flux de particule solare şi sunt de obicei concentrate în zona polilor magnetici tereştri. 

Evenimentul ce ar putea fi observat sâmbătă din Marea Britanie este cauzat de o un flux de plasmă emanat de Soare, numit ejecţie de masă coronală, ce urmează unei erupţii solare produsă miercuri. 

''O ejecţie de masă coronală a avut loc, iar efectele acesteia sunt aşteptate la sfârşitul zilei de mâine'', a declarat Bonnie Diamond, meteorolog la Met Office. 

''Acest tip de furtună geomagnetică activă înseamnă că există posibilitatea (observării) aurorei boreale, cunoscută drept Luminile Nordului'', a adăugat ea. 

Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosfera (NOAA) din Statele Unite a anunţat că Luminile Nordului ar putea fi vizibile şi în Michigan, Wisconsin.

AGERPRES

×