x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia, acuzată de tortură și abuzuri față de migranți

Australia, acuzată de tortură și abuzuri față de migranți

10 Dec 2018   •   08:55
Australia, acuzată de tortură și abuzuri față de migranți

 Mai mult de o mie de solicitanţi de azil deţinuţi în Australia în tabere retrase din Pacific vor înainta două recursuri colective împotriva Canberrei pe motiv că au fost ţinta torturilor şi abuzurilor în domeniul drepturilor omului, au anunţat avocaţii lor, informează luni AFP, citat de Agerpres.

În baza unei politici criticate atât pe plan internaţional, cât şi pe imensa insulă-continent, Canberra respinge pe mare, din 2013, toate ambarcaţiunile cu migranţi ilegali. Pe cei care reuşesc să treacă de filtre, autorităţile îi trimit pe insula Nauru sau insula Manus, în Papua Noua-Guinee. Ei au interdicţia de a se instala în mod permanent în Australia.

"Membrii grupului declară că au fost torturaţi, au suferit crime împotriva umanităţii precum şi suferinţe deliberate în mâinile guvernului australian", a explicat George Newhouse, avocat membru al National Justice Project, organizaţie specializată în ajutor juridic.

În jur de 1.200 de solicitanţi de azil deţinuţi pe Manus şi Nauru vor înainta recursuri colective şi vor fi reprezentaţi de Julian Burnside, personalitate marcantă a baroului, a precizat avocatul.

Guvernul australian argumentează că el salvează vieţi prin această politică, descurajând migranţii să întreprindă o călătorie periculoasă şi contracarând planurile traficanţilor de persoane. Sosirile de ambarcaţiuni cu imigranţi ilegali, mulţi originari din Afganistan, Sri Lanka şi Orientul Mijlociu, aproape zilnice odată, sunt astăzi foarte rare.

Însă condiţiile de viaţă din aceste tabere retrase din Pacific sunt extrem de dificile. Naţiunile Unite şi o asociaţie a medicilor au atenţionat recent împotriva disperării ce domneşte în aceste tabere, cu tentative de sinucidere, inclusiv în rândul copiilor. În faţa scandalului, guvernul minoritar al lui Scott Morrison a început să evacueze discret copiii de pe Nauru, dar se fac auzite din toate părţile voci care cer închiderea definitivă a acestor tabere. 

×
Subiecte în articol: australia migranti