x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia, caniculă și temperaturi record

Australia, caniculă și temperaturi record

28 Dec 2018   •   17:30
Australia, caniculă și temperaturi record

 Australia se sufocă în această săptămână din cauza unui val de căldură extremă, în urma căreia mercurul a urcat în termometre până la valori ce reprezintă noi recorduri de temperatură, obligându-i pe pompierii locali să se pregătească intens în contextul unui risc sporit de incendii, informează AFP.

În anumite zone din statul Australia de Sud, temperaturile au depăşit în această săptămână cu 16 grade valorile normale sezoniere, mai multe oraşe înregistrând noi recorduri, au anunţat vineri serviciile meteorologice din această ţară.

"Valul de căldură acoperă o parte importantă a ţării", au precizat meteorologii australieni.

Astfel, joi au fost înregistrate 49,3 grade Celsius în Marble Bar, o mică aşezare umană din statul Australia de Vest, care se prezintă sub titulatura de "cea mai călduroasă localitate a ţării".

Cele mai multe dintre aglomeraţiile urbane de pe această insulă-continent suferă la rândul lor din cauza căldurii, înregistrând temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Canicula va continua şi după Anul Nou.

Numeroşi locuitori din Sydney care doreau să se răcorească au invadat plajele oraşului. Autorităţile municipale au lansat o alertă de poluare cu ozon.

"Toată această situaţie a fost cauzată de un sistem de joasă presiune ce provine din Marea Tasmaniei şi care evoluează lent", a declarat pentru Fairfax Media Nick Neynens, un specialist de la Agenţia de meteorologie australiană.

"Este o situaţie foarte stabilă, cu foarte puţine evoluţii, ceea ce înseamnă că este cald peste tot şi că nu vedem să apară vreo schimbare".

Autorităţile au interzis focurile şi au îndemnat populaţia să se protejeze de căldură.

Valurile de căldură sunt relativ frecvente pe insula-continent în timpul verii australe, generând uneori incendii de vegetaţie. Însă aceste episoade de caniculă s-au intensificat odată cu creşterea mediei temperaturilor globale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: australia canicula temperaturi record