x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia înăsprește condițiile de acordare a cetățeniei

Australia înăsprește condițiile de acordare a cetățeniei

20 Apr 2017   •   12:30
Australia înăsprește condițiile de acordare a cetățeniei
Sursa foto: Picasa - Malcolm Turnbull

Premierul australian, Malcolm Turnbull, şi ministrul imigrării, Peter Dutton, au anunţat joi reguli mai stricte pentru acordarea cetăţeniei, transmite Xinhua. Cei care vor să devină cetăţeni ai Australiei trebuie să demonstreze că respectă "valorile australiene", vorbesc o engleză "competentă" şi sunt rezidenţi permanenţi în ţară de cel puţin patru ani, înainte de a solicita să dea testul necesar. 

Într-o conferinţă de presă, Turnbull a explicat că este mai important ca oricând ca toţi australienii, indiferent de rasă şi religie, să îşi asume valori naţionale cum ar fi respectul reciproc şi egalitatea. "Nu există titlu mai important în democraţia noastră decât 'cetăţean australian'. Iar cetăţenia, această instituţie, trebuie să reflecte valorile australiene", a spus prim-ministrul. "Nu suntem definiţi de rasă, religie sau cultură, aşa cum sunt multe naţiuni. Suntem definiţi de angajamentul faţă de valori. Democraţie, libertate, respect reciproc, egalitate între bărbaţi şi femei... aceste valori comune fundamentale sunt cele care ne fac australieni". 

Capacitatea de exprimare în limba engleză fiind esenţială pentru integrarea în comunitatea australiană, pentru succesul economic şi social, obligativitatea ei este una din schimbările importante ale regulilor, a mai arătat el. Se va aplica un test echivalent cu nivelul 6 al IELTS (n. red.: International English Language Testing System - sistemul internaţional de testare a limbii engleze, stabilit în 1989, cu niveluri de la 0 la 9). 

Potrivit reglementărilor anterioare, perioada de rezidenţă în Australia înainte de solicitarea cetăţeniei era de numai un an. Solicitanţii trebuie dovedească impozitele plătite, angajările şi foile matricole ale copiilor.

Chestionarul aplicabil va menţiona atitudini "necorespunzătoare" cum ar fi violenţa în familie, violenţa împotriva femeilor, căsătoriile forţate şi mutilarea genitală a femeilor. 

Ministrul imigrării, care a condus modificările, a afirmat că guvernul şi australienii nu trebuie să se simtă jenaţi de pretenţia ca viitorii cetăţeni să respecte valorile naţionale. "În acelaşi timp, vrem ca oamenii să onoreze şi să respecte moştenirea şi cultura lor, ţara din care migrează; dar odată ce eşti aici şi ceri cetăţenia australiană, vrem să faci parte clar din echipa noastră şi vrem să respecţi legile; vrem să adopţi valorile australiene şi să te integrezi în viaţa australiană", a insistat Dutton. 

Cu doar câteva zile înainte de modificarea reglementărilor privind imigrarea, Australia a desfiinţat vizele pentru lucrătorii calificaţi şi le-a înlocuit cu două tipuri noi de vize, pentru care există cerinţe suplimentare. Guvernul a explicat că străinii calificaţi trebuie aduşi doar pentru a umple golurile din forţa de muncă şi nu trebuie să fie angajaţi în detrimentul australienilor, încheie Agerpres.

×
Subiecte în articol: acordarea cetateniei australia