x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia interzice revenirea în ţară a suspecţilor de terorism

Australia interzice revenirea în ţară a suspecţilor de terorism

25 Iul 2019   •   13:37
Australia interzice revenirea în ţară a suspecţilor de terorism

Parlamentul australian a adoptat o controversată lege care îi va permite guvernului să interzică revenirea în Australia pentru o perioadă de până la doi ani în cazul persoanelor suspectate de implicare în terorism, transmite joi dpa. 

Noua legislaţie antiterorism îi va permite ministrului afacerilor interne australian, Peter Dutton, să amâne revenirea în ţară a australienilor cu vârste de peste 14 ani care sunt suspectaţi de extremism, de legături cu organizaţii teroriste sau de participare la conflicte externe, cum sunt susţinătorii grupării jihadiste Statul Islamic. 

Legea a fost adoptată marţi de Senatul australian, la o zi după ce fusese votată în camera inferioară a parlamentului. Este de aşteptat ca noul act normativ să fie promulgat în câteva săptămâni. 

Guvernul de la Canberra afirmă că aproximativ 230 de cetăţeni australieni s-au alăturat conflictului din Siria şi Irak, din care 100 au fost ucişi şi patruzeci au revenit în Australia. 

Conform noii legi, ordinul de interzicere a întoarcerii în Australia va fi emis dacă ministrul de interne australian consideră că există şansa de a putea preveni un atac terorist şi până la punerea în aplicare a măsurilor de protecţie contra persoanei respective. 

Peter Dutton a spus că noul act normativ va contribui la împiedicarea atacurilor teroriste în Australia, ameninţare cu care autorităţile ''se confruntă zi de zi''. 

''Chiar dacă această legislaţie se aplică într-un singur caz, în care împiedicăm întoarcerea unei persoane care altfel ar fi îmbrăcat o vestă cu explozibil şi ar fi aruncat în aer 100 de australieni, este evident că a meritat efortul'', a declarat ministrul Dutton pentru postul de televiziune Sky News television.  

Mai mulţi parlamentari au criticat însă noua lege. 

''Este o legislaţie draconică'', a opinat senatorul ecologist Nick McKim, care a votat împotriva noii legi. 

Partidul Laburist australian a votat în favoarea noului act normativ, deşi l-a criticat pentru faptul că se acordă ministrului de interne puterea de a emite interdicţii temporare fără vreo supervizare judiciară. 

Dutton a susţinut că are nevoie de flexibilitate pentru a răspunde rapid deciziilor de repatriere şi că fiecare hotărâre este revizuită de un judecător pensionat sau de un membru important al Tribunalului pentru apeluri administrative. Mai mult, cei afectaţi au dreptul de a contesta deciziile în instanţă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: australia terorism suspecti lege