x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia, lovită de inundații excepționale

Australia, lovită de inundații excepționale

03 Feb 2019   •   13:50
Australia, lovită de inundații excepționale

Inundaţii excepţionale au lovit nord-estul Australiei, după ce ploile musonice care afectează această regiune tropicală au fost mai intense decât de obicei, informează AFP.
               
Ploile devastatoare s-au dovedit însă o uşurare pentru unii fermieri din statul Queensland - care se confrunta cu o secetă severă - , la fel ca şi pentru cei din statele New South Wales (est) şi Victoria (sud).
                
Biroul australian de meteorologie a avertizat duminică cu privire la căderea de noi precipitaţii şi a producerii de tornade în zilele următoare.

În Queensland, mii de locuitori din localitatea Townsville au rămas fără electricitate şi izolaţi de restul lumii din cauza drumurilor inundate.
                
Armata a fost mobilizată pentru a oferi rezidenţilor zeci de mii de saci de nisip, în timp ce premierul statului, Annastacia Palaszczuk, a cerut oamenilor să dea dovadă de prudenţă.
                
"Nu este un eveniment care se întâmplă la fiecare 20 de ani, ci unul care are loc o dată la 100 de ani", a declarat ea reporterilor sâmbătă.
             
Potrivit Biroului de Meteorologie, un sistem musonic, care se deplasează foarte lent, staţionează deasupra nordului statului Queensland, urmând ca anumite zone să primească echivalentului unui an de precipitaţii înainte ca situaţia să se amelioreze.
       
În regiune cad anual în medie 2.000 de milimetri de ploaie, însă în unele oraşe acest prag poate fi depăşit în doar câteva zile.
             
În ultimele şapte zile, la Paluma au fost înregistraţi 1.600 milimetri de ploaie, iar în Upper Bluewater, 1.568 milimetri, a declarat pentru AFP meteorologul Adam Blazak.
              
De asemenea, localitatea Townsville a primit 1.048 milimetri de precipitaţii, faţă de o medie anuală de 1.127 milimetri.
                
Australia s-a confruntat recent cu cea mai mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată, accentuând seceta care lovise estul şi sudul ţării şi alimentând incendiile forestiere.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: australia inundatii est