x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia și Timorul de Est au ajuns la un acord privind frontiera maritimă

Australia și Timorul de Est au ajuns la un acord privind frontiera maritimă

02 Sep 2017   •   12:20
Australia și Timorul de Est au ajuns la un acord privind frontiera maritimă

Australia şi Timorul de Est au ajuns la un acord cu privire la delimitarea frontierei maritime dintre ele, punând capăt unui diferend de mai multe decenii care a blocat un proiect energetic în valoare de 40 de miliarde de dolari, relatează sâmbătă Reuters. 

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a anunţat sâmbătă că cele două ţări au căzut de acord în legătură cu 'elementele centrale ale delimitării frontierei maritime în Marea Timor'. Detaliile înţelegerii rămân confidenţiale până când aceasta va fi finalizată. 

Procesul de arbitraj la instanţa de la Haga a început în 2016 şi discuţiile, găzduite de Danemarca, s-au soldat cu un acord preliminar la data de 30 august acest an. 

Australia şi Timorul de Est au decis să stabilească un regim special pentru platoul Greater Sunrise, ceea ce deschide calea pentru exploatarea în comun a rezervelor de gaz natural submarin şi împărţirea veniturilor rezultate. 

Rezervele energetice din Greater Sunrise sunt estimate la 144 de miliarde de metri cubi de gaz şi 226 de milioane barili de gaz condensat, în valoare totală de 40 de miliarde de dolari.

AGERPRES

×