x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Averile preşedinţilor americani, obţinute prin sclavi, petrol şi discursuri

Averile preşedinţilor americani, obţinute prin sclavi, petrol şi discursuri

de Mihaela Matachita    |    30 Mai 2010   •   00:00

Cel mai bogat preşedinte din istoria Statelor Unite a fost George Washington, în timp ce Bill Clinton a fost cel mai bogat din ultimii 40 de ani, dar, indiferent de mărimea averilor, acestea au fost obţinute prin sclavi, petrol ori... discursuri.

Primul preşedinte american, George Washington, era un descendent al unor imigranţi din Northamptonshire, iar lui Bill Clinton îi plăcea să se descrie drept "băiat sărac" din Hope, statul Arkansas, potrivit unei analize referitoare la averile liderilor de la Casa Albă, publicate în The Sunday Times. Revista Atlantic estima averea "săracului" Bill Clinton la 38 milioane de dolari, sumă eclipsată de averile lui John F. Kennedy şi, respectiv, Lyndon B. Johnson. Deşi au fost acuzaţi de favorizarea bogaţilor, preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford au murit lăsând în urmă averi relativ modeste.

Bill Clinton a fost crescut de bunici. Aceştia deţineau un aprozar în statul Arkansas din sudul SUA. El a declarat că nu şi-a făcut o ţintă din a se îmbogăţi, dar "a dat de bani". Ca fost preşedinte, a obţinut 15 milioane de dolari în avans pentru autobiografia sa. Acum câştigă sume enorme susţinând conferinţe.

Cât despre George Washington, acesta a rămas în istorie nu numai drept cel mai bine plătit preşedinte al SUA (salariul său reprezentând 2% din bugetul ţării în 1789), dar şi un foarte bun fermier. El avea 300 de sclavi pe plantaţia din statul Virginia, unde cultiva tutun şi distila whisky. De asemenea, moştenise proprietăţi de la familia soţiei sale, Martha. Atlantic estima că George Washington avea o avere de 525 milioane de dolari, sumă calculată ţinând cont de rata inflaţiei.

În secolul al XIX-lea, mulţi preşedinţi, printre care Abraham Lincoln, proveneau din clasa de mijloc, realizându-se în viaţă prin propriile mijloace, prin forţa caracterului, dar lăsând în testamente contravaloarea a mai puţin de un milion de dolari actuali.

În secolul al XX-lea, s-au impus persoane cu averi moştenite. De exemplu, Theodore Roosevelt şi vărul său îndepărtat, Franklin D. Roosevelt, proveneau din familii cu blazon. La rândul lor, George H.W. Bush şi fiul acestuia, George W. Bush, erau descendenţi dintr-o familie prosperă din statul Massachusetts. Pe lângă aceasta, cei doi sunt implicaţi în companiile petroliere din statul Texas.

×
Subiecte în articol: externe