x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertismentul preşedintelui ucrainean: "Separatiştii înarmaţi vor fi trataţi drept criminali şi terorişti!"

Avertismentul preşedintelui ucrainean: "Separatiştii înarmaţi vor fi trataţi drept criminali şi terorişti!"

08 Apr 2014   •   13:03
Avertismentul preşedintelui ucrainean: "Separatiştii înarmaţi vor fi trataţi drept criminali şi terorişti!"

"Separatiştii" care "iau armele în mâini şi ocupă clădiri oficiale vor fi trataţi aşa cum prevede Constituţia şi legea ca terorişti şi criminali", a declarat marţi preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov, în contextul în care Ucraina se confruntă în ultimele zile cu o ameninţare de secesiune în estul ţării.

Forţele de ordine "nu vor utiliza niciodată armele împotriva manifestanţilor paşnici", a insistat el în faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), în timp ce activişti proruşi au ocupat clădiri publice în estul ţării, iar Rusia a avertizat Kievul în legătură cu riscul unui război civil în cazul recurgerii la forţă împotriva manifestanţilor.

Turcinov a spus, conform AFP, că "arme de foc şi grenade" au fost utilizate contra forţelor de ordine desfăşurate pentru a prelua controlul clădirii administraţiei locale din oraşul Harkov, ocupată în ultimele zile de manifestanţii proruşi. "Mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost răniţi", a indicat el, fără să precizeze numărul lor.

Pe pagina sa de Facebook, ministrul de interne Arsen Avakov a raportat un bilanţ de trei poliţişti răniţi, dintre care unu în stare gravă.

În faţa parlamentului ucrainean, preşedintele Turcinov şi-a exprimat speranţa că "în curând vor fi eliberate clădirile Serviciului de Securitate al Ucrainei din Lugansk şi a administraţiei locale din Doneţk", unde activiştii proruşi au proclamat luni o "republică suverană".

Preşedintele ucrainean a mai spus că autorităţile se confruntă cu "tentative de lansare a unor provocări separatiste în regiunile Dniepropetrovsk şi Nikoladevsk".

Rusia a făcut apel marţi la autorităţile ucrainene să înceteze pregătirile unei intervenţii în forţă în regiunile proruse din sud-estul ţării, avertizând împotriva riscului unui război civil.

"Noi cerem oprirea imediată a tuturor pregătirilor militare, care riscă să declanşeze un război civil", a declarat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat difuzat marţi, în timp ce tensiunile s-au agravat brusc de duminică, când manifestanţi proruşi au ocupat clădiri oficiale în mai multe oraşe din estul Ucrainei.

×
Subiecte în articol: separatisti ucraina terorişti criminali