x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertismentul Rusiei: Statul Islamic capătă putere în Afganistan

Avertismentul Rusiei: Statul Islamic capătă putere în Afganistan

06 Apr 2016   •   12:10
Avertismentul Rusiei: Statul Islamic capătă putere în Afganistan

Gruparea jihadistă Statul Islamic este prezentă în Afganistan, unde capătă putere şi vrea să folosească ţara drept o 'rampă de lansare pentru a-şi continua extinderea', a declarat miercuri reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov, şeful Departamentului II pentru Asia din cadrul Ministerului de Externe rus.


Situaţia din Afganistan s-a deteriorat în ultimul timp, a apreciat Kabulov, într-un interviu apărut miercuri în cvasioficiosul Izvestia, citat de agenţia de presă Xinhua, în care mai spune că talibanii au lansat ofensive în marile oraşe afgane şi că Statul Islamic îşi extinde prezenţa.

Gruparea jihadistă este în plină ascensiune în Afganistan, cu toate că nu se manifestă făţiş, ci doar acumulează forţe, pentru a putea trece la acţiuni decisive, a afirmat diplomatul rus.

Potrivit acestuia, gruparea Stat Islamic nu-şi iroseşte forţele în lupta împotriva forţelor americane şi afgane, ci vrea să folosească Afganistanul drept o rampă de lansare pentru o extindere mai amplă.

Referitor la posibile negocieri cu talibanii, diplomatul rus a spus că aceştia nu au făcut niciun pas real pentru a negocia. 'Talibanii nu intenţionează să negocieze, ei sunt hotărâţi să lupte', a mai spus Kabulov.

Noul comandant al forţelor americane din Afganistan, generalul John Nicholson, a declarat recent agenţiei de presă Reuters că este necesar ca planurile de retragere a trupelor americane să fie revizuite, întrucât forţele afgane nu vor fi gata să controleze în mod independent situaţia din ţară către începutul anului 2017.

Temerile generalului american nu sunt lipsite de temei, afirmă diplomatul rus, adăugând că SUA se tem că talibanii vor reuşi să-şi extindă în acest an zona controlată de ei, iar anul viitor să fie în măsură să ameninţe cele mai mari centre administrative, inclusiv capitala Kabul, potrivit Izvestia.

În mod real, talibanii şi alte miliţii armate care se opun guvernului fie controlează, fie îşi exercită influenţa asupra a 70% din teritoriul ţării, a indicat reprezentantul preşedintelui rus pentru Afganistan. Guvernul afgan controlează capitala şi câteva centre administrative, dar drumurile care fac legătura între ele nu sunt bine securizate, a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

×