x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avion militar rusesc doborât în Siria. Putin evocă "circumstanţe accidentale tragice"

Avion militar rusesc doborât în Siria. Putin evocă "circumstanţe accidentale tragice"

18 Sep 2018   •   17:53
Avion militar rusesc doborât în Siria. Putin evocă "circumstanţe accidentale tragice"

Preşedintele rus Vladimir Putin a explicat marţi incidentul legat de avionul militar rusesc, care a căzut în largul coastelor Siriei, printr-o "succesiune de circumstanţe accidentale tragice", părând să adopte un ton conciliant faţă de Israel, pe care armata rusă l-a desemnat principalul responsabil pentru doborârea aparatului de recunoaştere rusesc Il-20, cu 15 persoane la bord, de către apărarea antiaeriană siriană , potrivit AFP. 

El a asigurat de asemenea că reacţia armatei ruse va consta în special în consolidarea securităţii militarilor ruşi desfăşuraţi în Siria din septembrie 2015 în sprijinul armatei lui Bashar al-Assad. 

"Aceasta arată ca o succesiune de circumstanţe accidentale tragice", a insistat preşedintele rus în cadrul unei conferinţe de presă, refuzând să compare incidentul legat de avionul de recunoaştere rusesc cu cel în care un avion de vânătoare rus a fost doborât de către armata turcă în noiembrie 2015. Atunci, între Moscova şi Ankara a izbucnit o criză diplomatică gravă. 

" Nu Israelul a doborât avionul nostru", a spus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă la Kremlin, susţinută împreună cu premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat într-o vizită în Rusia. 

Un avion de recunoaştere rus Il-20 a fost doborât luni seara, la aproximativ 30 km de coastă, de apărarea antiaeriană siriană, care a răspuns unui atac iniţiat - conform Ministerului Apărării rus - de patru F-16 israeliene. 

Totuşi, Putin a adăugat că aprobă comunicatul dat publicităţii anterior de Ministerul Apărării rus, care consideră Israelul drept principalul responsabil de pierderea avionului rusesc prin atacurile sale "ostile". 

Dar, în timp ce armata rusă îşi rezervă "dreptul să riposteze", preşedintele rus a explicat că reacţia Moscovei va consta în a consolida apărarea armatei ruse desfăşurate în Siria:"Acestea vor fi măsuri pe care toată lumea le va observa", a asigurat Putin, fără să ofere mai multe detalii. 

Luni seara, un avion Iliuşin (Il)-20 a fost doborât din eroare - potrivit Moscovei- de apărarea antiaeriană siriană. Aceasta a deschis focul pentru a intercepta rachete israeliene care - conform sursei menţionate - vizau depozite de muniţii în provincia Latakia (nord-vest), bastion al preşedintelui Bashar al-Assad. 

Incidentul cu avionul rusesc doborât, din greşeală, de sirieni este cel mai grav între cei doi aliaţi, după ce Moscova a intervenit militar la sfârşitul anului 2015 în Siria în favoarea regimului de la Damasc, slăbit în faţa rebelilor şi a jihadiştilor, notează AFP. 

Aparatul de tip Il-20, utilizat în general în misiuni de recunoaştere, a fost doborât de un sistem de rachete S-200 (de fabricaţie rusă), toţi cei 15 membri ai echipajului pierzându-şi viaţa, a indicat marţi Ministerul Apărării rus.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: avion militar rusesc siria Vladimir Putin