x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Speranţele pentru un vaccin care să prevină SIDA, prăbuşite odată cu avionul doborât în Ucraina. 100 dintre cei mai mari cercetători în domeniu se aflau la bord

Speranţele pentru un vaccin care să prevină SIDA, prăbuşite odată cu avionul doborât în Ucraina. 100 dintre cei mai mari cercetători în domeniu se aflau la bord

18 Iul 2014   •   16:45
Speranţele pentru un vaccin care să prevină SIDA, prăbuşite odată cu avionul doborât în Ucraina. 100 dintre cei mai mari cercetători în domeniu se aflau la bord
Sursa foto: EPA/ANASTASIA VLASOVA

Apoximativ 100 de cercetători care lucrau la găsirea unui tratament pentru prevenirea SIDA au murit la bordul avionului prăbuşit în estul Ucrainei, oamenii din domeniu vorbind deja de faptul că speranţele pentru găsirea unui vaccin care să prevină instalarea virusului HIV au murit odată cu cei aflaţi la bord.

Joep Lange, un cercetător de renume mondial care făcuse progrese semnificative în fabricarea unui vaccin, se afla şi el la bordul cursei MH17.

Numărul exact al oamenilor de ştiinţă dispăruţi nu a fost confirmat încă, însă organizatorii unei conferinţe anti-SIDA din Sydney, Australia, unde cercetătorii erau aşteptaţi, spun că aproximativ 100 dintre invitaţi erau la bordul aeronavei.

Trevor Stratton, un cercetător canadian care urma să vorbească la acea conferinţă, a declarat că oamenii din avion erau pe cale să dezvolte un vaccin.

"Dacă leacul pentru SIDA era în acel avion? Acum nu vom mai şti niciodată", a declarat acesta.

"Vorbim despre unii dintre cei mai străluciţi cercetători din domeniu, care se ocupau de găsirea unui vaccin de foarte multă vreme şi care vorbeau deja despre găsirea unei soluţii pentru a eradica SIDA", a adăugat acesta.

Profesorul Richard Boyd, director al unui institut de imunologie şi cercetare în domeniul celulelor stem din Australia, a declarat la rândul lui că mulţi dintre liderii cercetării din domeniu au pierit la bordul avionului.

"Vor exista consecinţe serioase la nivel global pentru că atunci când pierzi un lider într-un domeniu, impactul este serios. Vorbim de cunoştinţe şi experienţe care nu pot fi înlocuite. Am pierdut mulţi lideri ai cercetării în domeniu, precum şi oameni cu mare potenţial, care veneau din urmă. Este o pierdere cutremurătoare", a declarat acesta.

Clive Aspin, cercetător în domeniul HIV-SIDA din Australia, spune că mulţi dintre colegii săi plângeau pe coridoarele sălii de conferinţă la auzul veştii.

"Aceşti oameni erau cei mai buni şi cei mai inteligenţi în domeniul lor, oameni care îşi dedicaseră întreaga carieră pentru a lupta împotriva acestui virus teribil", a declarat acesta.

Vestea morţii cercetătorului Joep Lange a şocat întreaga comunitate a cercetătorilor. Acesta era privit ca un "gigant" în domeniu, fiind omul care, prin cercetătările sale, a dezvoltat tratamente puţin costisitoare, care s-au dovedit cruciale în special pentru prelungirea speranţei de viaţă a bolnavilor din Africa şi Asia. 

×