x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a îndreptat o rază laser spre un avion

Doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a îndreptat o rază laser spre un avion

26 Mar 2013   •   17:15
Doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a îndreptat o rază laser spre un avion

Un tânăr de 19 ani din California a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a îndreptat o rază laser asupra unui avion şi apoi şi asupra unui elicopter al poliţiei, venit să investigheze cazul.

În martie 2012, Adam Gardenhire a îndreptat un pix cu laser spre un avion de mici dimensiuni. Pilotul a anunţat poliţia, care a trimis un elicopter să descopere de unde vine unda laser. Tânărul a îndreptat raza şi către elicopterul poliţiei.

Adam Gardenhire a pledat vionovat, fiind a doua persoană din SUA care să fie condamnată pentru o asemenea faptă.

Începând cu luna februarie a anului 2012, ţintirea cu raze laser a avioanelor a devenit o crimă federală în SUA.

Laserele disponibile cetăţenilor obişnuiţi au o rază foarte subţire, însă diametrul acesteia creşte pe măsură ce distanţa la care este aţintită devine mai mare. Dacă raza atinge ochii unui pilot de avion, acesta poate avea probleme serioase, inclusiv orbirea temporară.

Un astfel de incident care se petrece în timpul manevrelor de decolare sau aterizare poate pune în pericol viaţa pilotului şi a pasagerilor.

Pilotul avionului Cessna Citation care a fost ţintit de raza laser trimisă de Adam Gardenhire, în timp ce se pregătea să aterizeze pe aeroportul "Bob Hope" din Burbank, a avut probleme cu vederea care au durat câteva ore, potrivit declaraţiilor acestuia.

Pilotul elicopterului, care avea ochelari de protecţie, nu a avut de suferit.

Primul american condamnat pentru o astfel de faptă a fost Glenn Stephen Hansen, din Florida, care a primit şase luni de închisoare în august 2012.

Ţintirea piloţilor de avion cu raze laser pare să fie, însă, o "distracţie" tot mai populară în întreaga lume.

În ultimii trei ani piloţii din întreaga lume au raportat peste 4.500 de astfel de incidente.

În 2010, românul Radu Moldovan, care lucra pe o plantaţie de căpşuni din Scoţia, aproape a doborât un avion militar aflat la o altitudine de 360 de metri, după ce a ţintit o rază laser asupra pilotului care făcea un zbor de antrenament.

Moldovan, care a declarat ulterior că nu şi-a dat seama cât de periculos este ceea ce a făcut, a primit patru luni de închisoare pentru fapta sa. 

×
Subiecte în articol: raza laser laser avion laser