x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avionul în care se afla directorul general al grupului petrolier Total a ars complet

Avionul în care se afla directorul general al grupului petrolier Total a ars complet

21 Oct 2014   •   09:54
Avionul în care se afla directorul general al grupului petrolier Total a ars complet
Reprezentanți ai grupului petrolier francez Total au confirmat marți decesul directorului general al grupului, Christophe de Margerie (63 de ani), într-un accident de avion produs pe aeroportul Vnukovo, situat în sud-vestul Moscovei.

Ei au precizat că De Margerie și-a pierdut viața în momentul în care avionul în care se afla făcea manevre de decolare, având ca destinație Franța. Christophe de Margerie sosise la Moscova unde participase la o reuniune a Consiliului Consultativ pentru investiții străine, ce a fost prezidată luni de premierul Dmitri Medvedev, la reședința sa din afara Moscovei, Gorki, au informat agențiile ruse de presă.

În timpul manevrei de decolare, avionul privat de tipul Falcon 50 s-a ciocnit de o mașină de deszăpezire, care se afla pe pistă. Toți cei patru ocupanți ai avionului privat, înregistrat în Franța, între care și directorul general al Total, au murit. Potrivit TASS, șoferul mașinii de deszăpezire nu a avut de suferit. Avionul — care s-a prăbușit la impactul cu mașina — a luat foc și a ars complet, iar persoanele care se aflau la bordul său nu a putut fi salvate. Toți patru erau cetățeni francezi.

Procuratura rusă a deschis o anchetă penală privind încălcarea regulilor de securitate în exploatarea unui aparat de zbor ce a dus la moartea mai multor persoane. Șoferul mașinii de deszăpezire, cu care s-a ciocnit Falcon 50 în timpul decolării, era în stare de ebrietate, a indicat marți purtătorul de cuvânt al Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul rus, Vladimir Markin.

Și o comisie specială a Agenției pentru aviația civilă (Rosaviația) a început o anchetă pentru elucidarea circumstanțelor producerii accidentului. Conform TASS, în această anchetă sunt implicați și reprezentanți ai Comitetului Interstatal pentru Aviație și experți ai Agenției Federale de Transport Aerian.

Potrivit unor surse din cadrul forțelor de ordine ruse, ceața ar putea fi una din cauzele producerii accidentului. 'Decolarea era efectuată în condiții de vizibilitate de până la 350 de metri, coeficient de frecare de 0,5 (între roți și pistă), de pe pista nr.6, cursa 06', se menționează într-un comunicat de pe site-ul aeroportului Vnukovo.

Din cauza vizibilității reduse, 12 avioane, care urmau să aterizeze pe Vnukovo — unul dintre cele trei aeroporturi internaționale din Moscova — au fost direcționate luni seara spre aeroportul Domodedovo, iar alte șase au aterizat la Șeremetievo, indică agenția de presă rusă TASS.

Anchetatorii examinează și o eventuală eroare a controlorilor de trafic aerian, dar și neglijența șoferului mașinii de deszăpezire. Sunt luate în considerare și condițiile meteorologice nefavorabile și o posibilă eroare de pilotaj, a mai indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei de anchetă ruse.


×
Subiecte în articol: Christophe de Margerie grup petrolier