x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avram Iancu, la a doua încercare de traversare a Canalului Mânecii. Bibliotecarul din Petroşani va parcurge înot circa 42 de kilometri

Avram Iancu, la a doua încercare de traversare a Canalului Mânecii. Bibliotecarul din Petroşani va parcurge înot circa 42 de kilometri

03 Oct 2014   •   11:30
Avram Iancu, la a doua încercare de traversare a Canalului Mânecii. Bibliotecarul din Petroşani va parcurge înot circa 42 de kilometri

Sportivul român Avram Iancu a început vineri cea de-a doua tentativă de traversare înot a Canalului Mânecii, el lansându-se la apă în jurul orei 3:30 dimineaţa de pe o plajă situată pe coasta britanică, între localităţile Dover şi Folkestone.

Potrivit publicaţiei de limbă română ''Anunţul de UK'', care transmite evenimentul în sistemul ''live text'', la patru ore şi jumătate de la plecare, bibliotecarul din Petroşani înoată aproape cu aceeaşi viteză ca la început, el înregistrând o medie de 63 de bătăi ale apei pe minut.

''Se mişcă mult mai repede decât prima dată, iar vremea este mult mai bună'', scriu reporterii publicaţiei citate.

La 38 de ani, Avram Iancu încearcă să devină primul român care străbate înot Canalul Mânecii, după ce, la începutul lunii august a fost nevoit să abandoneze cursa spre malul francez din cauza valurilor foarte mari şi a mareei foarte puternice.

''Mă simt excelent, antrenat, determinat ca niciodată. Cred că sunt în vârf de formă'', a declarat, joi, pentru Agerpres, Avram Iancu. El a adăugat că pentru acest eveniment s-a antrenat intens, în forţă, şi singura problemă ar putea interveni în derularea acestei provocări rămâne starea vremii.

Înotătorul este asistat în cursă din barca ''Louise Jane'' de către antrenorul său Ioan Cordea şi de soţia sa. Chiar dacă temperatura apei mării fusese cotată joi la circa 16 grade Celsius, sportivul trebuie să înoate doar în slip şi o cască pe cap.

Antrenorul său a estimat că traversarea Canalului ar putea dura între 13 şi 17 ore, timp în care Avram Iancu va parcurge înot circa 40-42 de kilometri. El ar trebui să ajungă pe coasta franceză a Canalului Mânecii în zona Cap Gris-Nez, aflată la cea mai mică distanţă faţă de malul englez.

În ultimii 200 de ani, Canalul Mânecii a fost traversat înot de 900 de oameni, dar printre ei nu se află niciun român. Statisticile mai arată că din şase înotători, pregătiţi după toate regulile vieţii sportive, doar unul reuşeşte să câştige această confruntare cu natura. Încercarea sportivului român este susţinută financiar de fabrica de îngheţată Diany din Baia Mare.

×