x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ayatollahul Khamenei visează la un regim parlamentar şi suprimarea postului de preşedinte în Iran

Ayatollahul Khamenei visează la un regim parlamentar şi suprimarea postului de preşedinte în Iran

de Marina Constantinoiu    |    17 Oct 2011   •   13:30

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a deschis o dezbatere politica evocand eventuala suprimare a postului de presedinte al republicii in favoarea unui regim parlamentar, relateaza AFP.

"In situatia actuala, regimul politic al tarii este prezidential si presedintele Republicii este ales direct de popor, ceea ce este bine. Dar daca intr-o zi, intr-un viitor indepartat, vom avea sentimentul ca un regim parlamentar este mai bun pentru alegerea sefului Executivului, nu va fi nicio problema in schimbarea sistemului actual", a declarat ayatollahul.

Presa iraniana a reluat luni fraza liderului iranian, lansata in timp ce curentul religios conservator care conduce Iranul este afectat din primavara de un conflict deschis fara precedent intre sustinatorii presedintelui Mahmoud Ahmadinejad si linia dura a regimului reunita in jurul ayatollahului Khamenei.

Ziarele evita in general sa comenteze declaratiile Ghidului, care nu si-a detaliat afirmatiile. Dar cotidianul reformator Etemaad subliniaza ca liderul iranian a "deschis calea unei dezbateri privind o reforma institutionala", evocata de mai multe saptamani de unii parlamentari conservatori.

Republica Islamica a fost dotata la inceputurile sale, timp de aproape zece ani, atat cu un presedinte ales prin sufragiu universal, cat si cu un premier desemnat de Parlament, dupa care acest post a fost suprimat in 1989.

Potrivit Constitutiei, Ghidul Suprem este cel care are initiativa oricarei reforme constitutionale, care trebuie aprobata prin referendum.

×